Linkovi

Polanski: Boriću se protiv izručenja Americi


Francuski advokat poznatog filmskog reditelja Romana Polanskog kaže da će se boriti protiv izručenja svog klijenta američkim vlastima, na osnovu optužbe da je pre 32 godine imao seksa sa maloletnicom.

76-godišnji filmski reditelj Roman Polanski doleteo je u subotu u Cirih kako bi na tamošnjem filmskom festivalu primio nagradu za životno delo. Umesto toga švajcarske imigracione vlasti uhapsile su ga na osnovu američke poternice izdate pre više od tri decenije. U Los Anđelesu, 1977. godine, Polanski je optužen da je opio i silovao jednu 13-godišnju devojčicu. On je tvrdio da je ona pristala na odnos, da nije znao koliko joj je godina, ali je priznao jednu od tačaka optužnice i proveo 42 dana u zatvoru. U strahu da će mu sudija izreći težu kaznu pobegao je u Francusku i nije se nikada vratio.

Slavu je stekao 1968. filmom "Rozmarina beba", a šest godina kasnije snimio je čuveni "Čajnataun". 1977., posle jednog probnog snimanja, 13-godišnja Samanta Gajmer optužila ga je da ju je silovao. Kada je 2003. nagrađen Oskarom za film "Klavirista" Polanski nije došao da primi nagradu.

"U to vreme bilo mi je teško da ubedim sebe da sam zgrešio. Ali kasnije sam shvatio da sam bio suviše blizu drveću da bih video šumu." rekao je Polanski u jednom intervjuu.

Danas, 45-godišnja Samanta Gajmer kaže da mu je oprostila. Polanski kaže da će se boriti da ne bude izručen američkim vlastima, a filmski funkcioneri u Francuskoj i rodnoj mu Poljskoj zalažu se za njegovo oslobađanje.

"On je briljantan tip koji je malo zgrešio pre 32 godine. Kakva sramota za Švajcarsku," rekao je njegov prijatelj Oto Vajsner.

Jedan predstavnik švajcarskog Ministarstva pravde kaže da bi Polanski mogao da bude pušten uz kauciju pod uslovom da ne napušta Švajcarsku. Za sada, on je još uvek u zatvoru u Cirihu.

XS
SM
MD
LG