Linkovi

Baro: Potrebna još jedna konačna provera pre vizne liberalizacije


Evropska komisija će na sastanku 1. decembra predložiti ukidanje viza za građane Srbije ako bude pozitivan izveštaj tehničke misije, koja u Beograd dolazi 12. oktobra, poručio je potpredsednik Evropske komisije Žak Baro tokom današnje posete Beogradu. Baro je učestvovao i na međunarodnoj konferenciji o borbi protiv organizovanog kriminala koja je danas počela u Beogradu.

Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro poručio je danas u Beogradu da je Srbija ostvarila napredak na planu vizne liberalizacije, ali da će pre konačne odluke o ukidanju viza 1. decembra imati još jednu proveru – pre svega primene usvojenih propisa. Posle razgovora sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije, ali i na regionalnoj konferenciji o organizovanom kriminalu u regionu Baro je rekao da će grupa stručnjaka uskoro posetiti Beograd:

“Potrebna je još jedna konačna provera stručnjaka koji će doći u Srbiju sredinom oktobra. I ja se lično nadam da ću biti u prilici da u ime Evropske komisije na sastanku 1. decembra ministrima zemalja članica dam predlog da daju zeleno svetlo za oslobađanje viznog režima.”

Predstavnici srpskih vlasti su uručili Barou izveštaj o napretku na planu vizne liberalizacije koji je Srbija zvanično u petak dostavila Briselu. Po oceni ministra policije Ivice Dačića, – Srbija je ispunila sve obaveze iz mape puta:

“Mi smo zaista čvrsto opredeljeni da 1. Januar, kao mogući dana kada će stupiti na snagu vizna liberalizacija – ne bude samo dan kada je Evropska komisija donela tu odluku, nego da to bude dan koji će pokazati da su državni organi Srbije, a pre svega ministarstva unutrašnjih poslova i pravde dostigli onaj nivo standarda koji je neophodan da bismo se još više približili nađem strateškom cilju – članstvu u EU.”

Potpredsednik Vlade Božidar Djelić rekao je da će Posle 1. Januara sledeće godine SRbija nastaviti reforme I da je na dugi rok, od pet do 10 godina, ambicija Srbije da posle “belog šengena” pređe u šengenski prostor.

A, na konferenciji o organizovanom kriminalu Žak Baro je rekao je da bi organizovani kriminal u regionu Balkana mogao da ugrozi integra-ciju u EU. On je ocenio da se u regionu ulažu napori u borbi protiv orga-nizovanog kriminala – od usvajanja odgovarajućih zakona, do reformi snaga reda i razvijanja regionalne saradnje.

Predsednik Srbije Boris Tadić je, otvarajući konferenciju pozvao zemlje regiona da se zajednički bore protiv organizovanog kriminala jer je to i regionalni, ali i transnacionalni problem:

“Budite uvereni da je ova Vlada Srbije i ja kao predsednik ove države, da smo apsolutno odlučni da zadamo konačni udarac organizovanom kriminalu na čitavom prostoru ne samo Srbije, već i jugoistočne Evrope.”

Ministarka pravde Srbije, Snežana Malović, istakla je na konferenciji da Srbija ne samo da neće dozvoliti da organizovane kriminalne grupe ugrožavaju snagu i autoritet države, već im neće dopustiti da ikada imaju opasnu iluziju da mogu biti jače od države.

O ozbiljnosti problema i razmerema organizovanog kriminala – danas je iznet podatak da je samo prošle godine preko Balkana prokrijumčareno 100 tona heroina, vrednog skoro pola milijarde evra.


XS
SM
MD
LG