Linkovi

Obama lobira da u Čikagu bude održana Olimpijada


Bela kuća je saopštila da će predsednik Obama kasnije ove nedelje posetiti Kopenhagen da bi podržao kandidaturu Čikaga za domaćina letnjih olimpijskih igara 2016. godine. Američki predsednik bi trebalo da doputuje u dansku prestonicu u petak ujutru, samo sat pre početka zvanične prezentacije kandidature Čikaga članovima Medjunarodnog olimpijskog komiteta.

U okviru nadmetanja pre samih olimpijskih igara, Bela kuća je očigledno odlučila da upotrebi sva sredstva. Predsednik Obama će u četvrtak uveče otputovati za Kopenhagen gde će se pridružiti šefu američke delegacije - svojoj supruzi Mišel, u poslednjem pokušaju da Čikagu obezbedi Olimpijadu 2016.

“Američki narod je spreman. Želimo ove igre, zaista ih želimo”, kazao je Obama.

Predsednik je već započeo lobiranje za Čikago. On je nedavno razgovarao sa predsednikom Medjunarodnog olimpijskog komiteta, a lobirao je telefonom i lidere zemalja čiji članovi u MOK-u se još nisu opredelili. Medjutim, konkurencija je oštra. Tu su Madrid, Tokio i Rio de Žaneiro – španski kralj i predesednika Barazila će takodje lično podržati kandidature svojih gradova. Obama je prvobitno planirao da da ostane u zemlji i nastavi debatu o reformi zdravstva. Pošto je rodjena u Čikagu, Mišel Obama svakako želi da pomogne svom gradu.

“Sigurna sam da bismo Barak i ja bili izuzetno ponosni da vidimo olimpijski plamen u gradu koji toliko volimo."

Bela kuća sada tvrdi da predsednik Obama smatra da jednodnevno odsustvo neće naškoditi debati o reformi zdravstvene zaštite i da je trka u Kopenhagenu toliko tesna da on prosto mora da bude lično prisutan. Obama je ujedno prvi američki predsednik koj će lično podržati kandidaturu jednog američkog grada za domaćina igara. Ukoliko Čikagu bude poverena organizacija olimpijade biće to drugi put da jedan američki grad dobije tu čast – posle Atlante 1996. godine.

XS
SM
MD
LG