Linkovi

U Bankoku počeli razgovori o klimatskim promenama


Razgovori u okviru Ujedinjenih nacija o klimatskim promenamanu svetu započeli su danas u Bankoku, sa više od 4 hiljade učesnika iz 177 zemalja, koji će pokušati da ublaže nesuglasice oko toga kako smanjiti oslobađanje štetnih gasova.

Razvijene zemlje i zemlje u razvoju već dve godine bezuspešno raspravljaju o sprovodljivim opcijama uoči decembarskih pregovora u Kopenhagenu.

Komesar Ujedinjenih nacija za klimatske promene, Ivo de Ber, rekao je delegatima da još ima vremena, ali da bi ambicioznije zemlje već trebalo da počnu da deluju.

Mnoge zemlje su obećale da će smanjiti ispuštanje gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, ali se ne približavaju zadatom cilju njihovog smanjenja za 25 do 40 odsto nivoa iz 1995. godine. Evropska unija ima najambiciozniji plan za smanjenje od 30 odsto, dok je Japan nedavno objavio cilj od 25 odsto.

Glavi američki pregovarač, Džon Peršing, rekao je da Sjedinjene Države podržavaju smanjenje emisije štetnih gasova slično ciljevima postavljenim u Evropskoj uniji i Japanu, ali da takođe žele da se druge zemlje zakonski obavežu na svoje ciljeve.

XS
SM
MD
LG