Linkovi

Nemačka kancelarka proglasila pobedu na izborima


Njemačka kancelarka Angela Merkel proglasila je pobjedu svoje očekivane koalicije desnog centra na izborima u Njemačkoj, koja će joj omogućiti ponovni izbor.

Merkel se obratila pristalicama nešto više od sata nakon zatvaranja birališta i objavljivanja rezultat izlaznih anketa, prema kojima je konzervativni blok, po svemu sudeći, osvojio dovoljno glasova da formira koalicionu vladu sa Slobodnom demokratskom partijom. Prema izbornim projekcijama objavljenim nekoliko minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta, kkonzervativci i Slobodna demokratska partija imaju 48 odsto glasova, što je više nego što ostale tri glavne stranke imaju zajedno.

Glavni rival Angele Merkel, socijaldemokratski ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer priznao je, kako je naveo, gorki poraz. Prve izborne projekcije pokazuju da je za Socijaldemokratsku partiju glasalo nešto manje od 24 odsto birača, a za Ljevicu oko 13 odsto. Stranka zelenih trenutno ima oko 10,5 odsto glasova.

Njemačka kancelarka je tokom predizborne kampanje govorila da je potrebna nova koalicija za borbu protiv najgore ekonomske krize u poslednjih nekoliko decenija. Štajnmajer je tvrdio da bi pobjeda konzervativaca išla u prilog bogatim građanima.


XS
SM
MD
LG