Linkovi

Gejts protiv povlačenja američkih vojnika iz Avganistana


Sekretar za odbranu Robert Gejts odbacio je pozive za utvrđivanje roka i strategije za povlačenje američkih snaga iz Avganistana.

Gejts je u intervjuu američkim televizijskim stanicama rekao da bi postavljanje roka za okončanje vojnih operacija u Avganistanu bila strateška greška. Poraz u toj zemlji bi predstavljao ogroman korak nazad za Sjedinjene Države i mogao bi da ima katastrofalne posljedice, u smislu jačanja islamskih ekstremista i Al Kaidinih operacija-naglasio je visoki američki zvaničnik. Takođe je dodao da ne postoji neslaganje između američkog predsjednika i vojnih komandanata, dok Obama razmatra američku strategiju u Avganistanu, uoči donošenja odluke o eventualnom slanju većeg broja vojnika. Državna sekretarka Hilari Klinton je danas nagovijestila da će predsjednik, prije donošenja odluke, sačekati konačan ishod spornih izbora u Avganistanu.

Minstar za energetiku te zemlje, u međuvremenu, je preživio bombaški napad u kome su poginule četiri osobe. Taliban je saopštio da je ministar Ismail Kan bio meta samoubilačkog napada, koji je izveden u gradu Herat na zapadu zemlje. Vlasti su saopštile da je u eksploziji povrijeđeno najmanje 17 civila. Pobunjenici su u protekla dva dana na jugu Avganistana ubili i tri pripadnika koalicionih snaga, dva američka i jednog britanskog vojnika-saopštio je NATO. Francuska je pak saopštila da su tri njena vojnika poginula u jakoj oluji tokom operacije na sjeveroistoku Avganistana.


XS
SM
MD
LG