Linkovi

Zlato sve skuplje, kupaca sve manje


Cena zlata je proteklih godina postojano rasla, a ovog meseca je dostigla 1000 dolara po unci. To primorava potrošače u sredinama u kojima se ceni čisto zlato, da menjaju svoje kupovne navike.

Od Indije... sve do Zapadne obale... i Kine, zlato je artikal koji simbolizuje status i stil.

“Žene starije od 30 godina smatraju da su otmenije ako nose zlato”, kaže Đijang Jahui, koja živi u Pekingu.

Indija i Kina su zemlje u kojima se zlato najviše kupuje. Zlato je u njima u središtu pažnje u specijalnim prilikama, kao što je svadba.

“Nemate izbor. U Indiji, nakit je važan deo slavlja ili svadbe. Drugim rečima, u Indiji bez nakita nema svadbe”, kaže prolaznica u Nju Delhiju.

Međutim, s padom vrednosti dolara i strahom od inflacije, investitori kupuju zlato, tako da je cena sada iznad 1.000 dolara za uncu. Abhinav Malhotra, vlasnik radnje “Rama džulers” u Nju Delhiju, kaže da mu se posao sa zlatom prepolovio.

“Ekonomska situacija je mnogo uticala na nas, pošto se skok cene zlata vremenski podudario sa recesijom”, kaže Malhotra.

U Sjedinjenim Državama, mlade i mladoženje iz Južne Azije, koji i dalje žele tradicionalno venčanje sa mnogo zlatnog nakita, smišljaju kako da uštede novac.

“Pošto su cene zlata toliko skočile, ljudi se sada okreću bižuteriji“, objašnjava Rubina Šabir, koja u blizini Vašingtona prodaje tradicionalonu južnoazijsku robu za svadbe.

Ona kaže da je posao veoma dobar i da njene mušterije kupuju svadbeni nakit od metala ili pozlaćenog srebra, umesto od čistog zlata. A kada se njena kćer udavala početkom godine...

“Nisam potrošila novac pošto je zlato bilo moje, tako da sam platila samo izradu nakita od mog materijala”.

Iznad njene radnje, zlatar Vinsent Ngujen kaže da mušterije koje imaju ograničen budžet za specijalne prilike, zamenjuju svoje staro zlato za novo.

“A to je i dobra investicija, ako im ikada zatreba da to zlato prodaju u slučaju oskudice”, kaže Ngujen.

Za neke ljude, ta oskudica je ova recesija.

“U našu radnju mnogi dolaze i pokušavaju da prodaju svoje zlato da bi mogli da plate za preče potrebe”, dodaje Ngujen.

Ekonomisti imaju svoje mišljenje o daljem kretanju cene zlata. Pojedini kažu da bi cena do kraja godine mogla da se poveća do 1.200 dolara za uncu, dok drugi sumnjaju da će potražnja biti dovoljno velika da održi toliko visoku cenu zlata.

XS
SM
MD
LG