Linkovi

Tadić apelovao da se zaustave priznanja Kosova


Predsednik Srbije Boris Tadić je najviše pažnje u svom govoru posvetio pitanju Kosova. Tadić je pozvao članice Ujedinjenih nacija, koje nisu priznale kosovsku nezavisnost da, kako se izrazio, nastave u tom smeru, kako bi Međunarodni sud pravde mogao neometano da razmatra to pitanje.

Tadić je takođe rekao da će usmena rasprava u Međunarodnom sudu biti održana 1. decembra i da se očekuje da će odluka biti doneta tokom naredne godine.

“Nema sumnje da će zaključci Suda predstavljati snažan pravni presedan, sa dalekosežnim posledicama za sistem UN. Ishod će ili snažno odvratiti druge separatističke pokrete od pokušaja secesije ili bi rezultat mogao biti takav da ih obrabri da isto postupe. Prosto rečeno, ako se dozvoli jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova to će otvoriti vrata za preispitivanje teritorijalnog integriteta bilo koje države, članice Ujedinjenih nacija. U tom kontekstu, apelujem na sve zemlje članice da poštuju činjenicu da Medjunarodni sud pravde nastavlja da bude aktivno angažovan na tom pitanju. Ne treba prejudicirati njegove rasprave i njegov rad ne treba opstruisati. Treba omogućiti da sudski postupak ide svojim putem, bez političkih pritisaka poput novih priznanja Kosova”, poručio je Tadić i ponovio da Srbija nikad neće, ni pod kojim okolnostima, priznati kosovsku nezavisnost i da će nastaviti da brani teritorijalni integritet mirnim i diplomatskim putem.

Srpski predsednik je takođe istakao da je glavni strateški prioritet Beograda članstvo u EU i da je Srbija u teškim trenucima pokazala odlučnost da ostvari taj cilj.

“Evropsku viziju Srbije dopunjuje i naša čvrsta rešenost da vodimo uravnoteženu, preciznu i aktivnu spoljnu politiku čiji je cilj angažovanje sa zemljama širom sveta, bliskim i dalekim. To je u našem trajnom interesu i neće se promeniti. Kao takvo, naše angažovanje sa Briselom, Moskvom, Vašingtonom i Pekingom – četiri stuba spoljne politike – nastaviće da jača u budućnosti”, naglasio je Tadić.

Predsednik Srbije rekao je da će uvođenje bezviznog rezima od - kako se očekuje - 1. januara, približiti Srbiju Evropi.

XS
SM
MD
LG