Linkovi

Lideri bosanskih Srba ne prihvataju mere Visokog predstavnika


Međunarodni zvaničnici zaduženi za praćenje implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma tvrde da lideri bosanskih Srba odbijaju naređenja Visokog predstavnika.

Odbor Saveta za implementaciju mira zatražio je od zakonodavaca u RS da razmotre odluku o odbacivanju mera koje je doneo visoki predstavnik Valentin Incko, a čiji je cilj sprečavanje ekonomskog kolapsa glavne elektrodistributivne mreže, Elektroprenosa.

Vlasti RS opstruiraju rad nacionalne elektrodistributivne mreže već duže od godinu, u nadi da će kompanija propasti što bi otvorilo put za formiranje entitetske elektrodistribucije.

Visoki predstavnik je takođe, 18. septembra, nametnuo i set zakona koji su u interesu okončanja supervizije u distriktu Brčko.

Politički predstavnici bosanskih Srba, pozvali su međutim i danas visokog predstavnika da povuče kontroverzne mere i otvori prostor za dijalog.

"Snaga visokog predstavnika upravo bi trebalo da bude u takvom potezu - da stavi van snage svoje odluke i da pozove partnere za sto da se razgovara, jer nametnute odluke neće pomoći BiH", kazao je u Banjaluci predsedavajući Saveta ministara BiH, Nikola Špirić.

XS
SM
MD
LG