Linkovi

Al Kaida preti uoči izbora u Nemačkoj


Glas na tonskom snimku, navodno Osame bin Ladena, traži od evropskih država da okončaju savezništvo sa SAD i da svoje snage povuku iz Avganistana. Poruka u kojoj se Evropljanima preti i odmazdom, sa titlovima na nemačkom i engleskom, objavljena je na Internetu dva dana uoči parlamentarnih izbora u Nemačkoj.

Pre toga, Nemac marokanskog porekla - poznat po imenu Abu Talha - uputio je tri poruke na nemačkom, u kojima poziva muslimane u toj zemlji na džihad. Nemcima je još poručio da na izborima smene vladu kancelarke Merkel i da povuku svoje vojnike iz Avganistana.

Policija u Štutgartu uhapsila je 25-godinšnjeg Turčina koji je navodno postavio jedan od spomenutih video fajlova na internet.

Stejt Dipartment upozorio je, u međuvremenu, američke državljane da budu oprezni, ukoliko putuju u Nemačku u narednih nekoliko sedmica.

Poslednja ispitivanja javnog mnjena ukazuju na neizvesan rezultat, mada nagoveštavaju i da će kancelarka Merkel biti u prilici da formira koalicionu vladu sa strankom Slobodnih demokrata.

Prema ispitivanjima, Demo-hrišćani vode sa 35 odsto, dok socijal-demokrate imaju 26 odsto podrške.

XS
SM
MD
LG