Linkovi

SAD i saveznici traže hitnu inspekciju tajnog nuklearnog postrojenja u Iranu


Svet je danas saznao da Iran već neko vreme tajno gradi nuklearnu elektranu sposobnu da proizvede atomsku bombu. Američki predsednik Barak Obama i američki partneri kada je reč o iranskom nuklearnom pitanju izjavili su da Teheran mora da međunarodnoj javnosti iznese potpune podatke o svom nuklearnom programu, ili da se suoči sa posledicama. Zvanični Teheran saopštio je da su njegove aktivnosti u skladu sa pravilima Ujedinjenih nacija, i porekao da postoji bilo kakvo tajno postrojenje. Predsednik Obama i ostali lideri na samitu Grupe 20 u Pitsburgu jutros su se pojavili zajedno kako bi pokazali jedinstvo povodom iranskog pitanja.

Pre sedam godina, svet je prvi put saznao da Iran obogađuje uranijum. Sada postoje dokazi o još jednom nuklearnom postrojenju. Predsednik Barak Obama smatra to opasnim šablonom.

"Iranska vlada sada će morati delima da demonstrira svoje mirnodopske namere ili će biti odgovorna međunarodnim strandardima i međunarodnom pravu".

Godinama su američke, britanske i francuske obaveštajne službe nadgledale podzemnu lokaciju, za koju se veruje da je blizu jednog postrojenja u kome se vrše istraživanja. Obama kaže da je jasno da to postrojenje nema mirnodopsku namenu.

"Iran ima pravo na nuklearnu elektranu koj aće obezbediti električnu energiju za narod Irana. Međutim, veličina i konfiguracija ovog postrojenja ne uklapaju se u mirnodopski program".

Američki zvaničnici tvrde da je Iran ove nedelje prijavio postrojenje Agenciji za atomsku energiju (IAEA), jer je saznao da je tajnost lokacije kompromitovana.

Agencija Ujedinjenih nacija pokrenula je istragu i kako kaže britanski premijer Gordon Braun, Iran će morati da joj se povinuje.

"Suočena sa brojnim obmanama proteklih godina, međunarodna zajednica nema izbora nego da danas povuče crtu".

Francuski predsednik Nikola Sarkozi kaže da Teheranu vreme ističe.

"Ukoliko do decembra ne bude korenitih promena kod iranskih lidera, moraćemo da preduzmemo sankcije".

Trojica lidera obratila su se novinarima rano jutros, pre početka radnog dela ekonomskog samita Grupe 20 u Pitsburgu, tako da je kao i ranije ove nedelje u Ujedinjenim nacijama, iranska kriza zasenila i ovaj skup.

Iranski nuklearni program je sasvim sigurno bio na umu predstavnika zemalja članica Saveta bezbednosti kada su juče jednoglasno usvojili rezoluciju o obustavljanju širenja nuklearnog oružja.

Zvaničnici tvrde da je to pitanje takođe dominiralo u privatnim susretima predsednika Obame sa liderima Kine i Rusije. SAD i druge svetske sile koje aktivno pokušavaju da reše problem u vezi sa iranskim nuklearnim programom treba da se sastanu sa predstavnicima Teherana sledeće nedelje u Ženevi.


XS
SM
MD
LG