Linkovi

Savet bezbednosti jednoglasno uz Obamu u akciji protiv širenja nuklearnog oružja


Američki predsednik Barak Obama predsedavao je sastankom Saveta bezbednosti o nuklearnom razoružanju, podvlačeći posvećenost SAD Ujedinjenim nacijama i svoju podršku nuklearnim sporazumima, kojih se najveća svetska sila prethodnih godina držala podalje. Savet je jednoglasno glasao za rezoluciju kojom se traži međunarodna akcija protiv smrtonosne pretnje koju predstavlja širenje nuklearnog naoružanja.

Prvi sastanak Saveta bezbednosti kojim je predsedavao američki predsednik započeo je jednoglasnim usvajanjem rezolucije kojom se obnavlja posvećenost Ujedinjenih nacija svetu bez nuklearnog oružja. Njome se apeluje na zemlje koje to već nisu učinile, da prihvate Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba. Predsednik Obama poručio je da će narednih 12 meseci biti ključno da se utvrdi da li će rezolucija uspeti.

"Ne gajimo iluzije o tome koliko je teško stvaranje sveta bez nuklearnog oružja. Znamo da postoji mnogo cinika i da će biti prepreka, koje će im poslužiti kao dokaz. Međutim, takođe će biti dana kao što je današnji, koji nas guraju napred, dana koji pričaju neku drugu priču. To je priča o svetu koji razume da nikakve razlike ili podele nisu vredne uništenja svega onoga što smo stvorili i svega onoga što volimo", rekao je predsednik Obama.

Američki predsednik je upozorio da bi samo jedna nuklearna eksplozija u nekoj od svetskih metropola, pored toga što bi usmrtila na stotine hiljada ljudi, izazvala globalnu ekonomsku štetu i nesigurnost. Obama je apelovao na države sveta da učine sve da se sav osetljivi nuklearni materijal "skloni na sigurno" u roku od četiri godine.

U rezoluciji koju je Savet bezbednosti danas usvojio ne spominju se pojedinačne zemlje, ali su i francuski predsednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Gordon Braun kritikovali prkošenje Irana i Severne Koreje međunarodnim nastojanjima da se suzbiju njihove nuklearne ambicije.

U svetlu iranskog kršenja dosadašnjih pet rezolucija Saveta bezbednosti, predsednik Sarkozi rekao je da "niko ne može ozbiljno da poveruje" u tvrdnje Teherana da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namenu.

Britanski premijer Gordon Braun je dodao - "verujem da je lekcija koju smo prethodnih meseci naučili, da ne možemo da sedimo skrštenih ruku dok Iran i Severna Koreja ne prihvataju ponude za mirnodospku nuklearnu energiju, već preduzimaju korake za razvoj nuklearnog oružja na način koji preti regionalnom miru i bezbednosti. Verujem da danas moramo da stavimo tačku na to. Iran ne sme dozvoliti da njegove akcije spreče međunarodnu zajednicu da se kreće napred, prema eri većeg mira".

Po svemu sudeći, podrška strožijim međunarodnim sankcijama protiv Irana raste, pred ključni sastanak između nuklearnog pregovarača Teherana i diplomata vodećih svetskih sila, sledećeg četvrtka u Ženevi. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, čija vlada se opirala kaznenim merama protiv Irana, rekao je predsedniku Obami ove nedelje da iako smatra da su sankcije retko kad produktivne, one su u nekim slučajevima neizbežne.

U cilju poboljšanja svog imidža u svetu, SAD su se danas, posle desetogodišnje pauze, ponovo priključile grupi koja radi na podršci Ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog naoružanja.

XS
SM
MD
LG