Linkovi

SB: Zemlje u razvoju najviše pogođene klimatskim promenama


Industrijski razvijene zemlje ispuštaju dve trećine ukupne količine izduvnih gasova u atmosferu, koji podstiču globalno zagrevanje. Međutim, prema izveštaju Svetske banke pod naslovom „Svetski razvoj 2010“, zemlje u razvoju će biti najteže pogođene sušama, poplavama i drugim prirodnim katastrofama - zbog globalnog zagrevanja. Svetska banka u istom izveštaju predlaže da sredstva za suzbijanje takvih katastrofa obezbede bogate zemlje.

Zemljama u razvoju u periodu do 2030, biće potrebno 75 milijardi dolara godišnje za uklanjanje posledica klimatskih promena, navodi se u izveštaju Svetske banke od naslovom „Svetski razvoj 2010“. Procenjuje se da će za ublažavanje posledica prirodnih katastrofa, biti potrebno oko 400 milijardi dolara, kao i više stotina milijardi dolara za istraživanje i razvoj energetskih izvora. Po rečima koautorke izveštaja, Rosine Birbaum, ta sredstva treba da budu usmerena ka zemljama u razvoju, kojima je pomoć najpotrebnija.

„Ne možemo zahtevati od nerazvijenih zemalja da finansiraju takve stvari. Zato će javna i privatna sredstva morati da obezbede bogate zemlje. Ako to ne budemo učinili, troškovi bi mogli da budu više nego udvostručeni i nećemo moći da učinimo bilo šta za sprečavanje porasta temperature iznad opasnog nivoa“, kaže Birbaum.

U jeku globalne recesije, veoma je teško obezbediti bilo kakva sredstva, dodaje ona, ali ističe da je svet izdašno reagovao u slučaju rešavanja ekonomskih nedaća:

„Sakupljeno je oko 400 miliardi dolara za globalni finansijski stimulans, od čega je otprilike polovina otišla na zelene projekte u oblasti energetike i obezbeđivanja vode“.

U izveštaju se takođe navodi da je Svetska banka izmenila strategiju odobravanja zajmova. Keti Sijera, potpredsednica Svetske banke za funkcionalni razvoj, ističe naglo povećanje zajmova za razvoj obnovljivih energetskih izvora i energetski efikasne programe.

„Prošle godine su obezbeđena rekordna sredstva. Obezbedili smo 3,3 milijarde dolara za obnovljive energente i energetski efikasne projekte“, kaže Keti Sijera iz Svetske banke.

Sijera se nada da će izveštaj Svetske banke doprineti otvaranju šire debate o finansiranju obnovljivih energetskih izvora i uticati na diskusiju o klimatskim promenama:

„Izveštaj je poziv na akciju u smislu ukazivanja na potrebu uključivanja kredita za razvoj kao važnog dela tih pregovora“.

Predstavnici velikog broja zemalja sastaće se u decembru u Kopenhagenu, radi izrade međunarodnog sporazuma o suzbijanju klimatskih promena, koji bi zamenio Protokol iz Kjota, čija važnost ističe 2010. Sjedinjene Države nisu ratifikovale taj protokol, ali su pristale na pregovore o izradi novog sporazuma do kraja 2009.

XS
SM
MD
LG