Linkovi

Brojni protesti ispred sedišta UN-a u Njujorku


Pred zgradom Ujedinjenih nacija u Njujorku održavaju se demonstracije ljudi iz raznih zemalja - Kameruna, Šri Lanke i Tibeta i iz drugih delova sveta – dok Njujorčani skoro i ne primećuju da je u gradu veliki broj stranih lidera, niti da je pooštrena bezebednost.

Za većinu Njujorčana ovo je redovna nedelja u kojoj kao da se ne održava sastanak svetskih lidera, odnosno Generalna skupština Ujedinjenih nacija, čije se sedište nalazi u centru grada. U podne gotovo da nije bilo policajaca na metrou i železničkoj stanici Grend central, nedaleko od UN-a.

U metrou od Bruklina nisam video apsolutno nikakvo obezbeđenje“, kaže Njujorčanin Entoni.

Međutim, oko stanice Grend central i zgrade UN-a, policije je bilo na pretek. Policija je motrila na demonstrante koji su se zalagali za razne stvari, kao što su nezavisnost Tibeta, demokratija u Kini i ljudska prava u Šri Lanki, Burmi i Kamerunu... ili anticionistički Jevreji, koji kažu da Izrael ne treba da postoji.

Do dna duše nas boli to što se u naše ime radi Palestinicima“, naglašava jedan od njih.

Svaka grupa demonstranata ima svoj poseban prostor, označen barijerama. Članovi zabranjenog kineskog duhovnog pokreta Falun gong, mole se blizu Tibetanaca, najveće grupe demonstranata. Oni izvikuju parole protiv kineskog predsednika, pozivajući se na svog Dalaj Lamu.

„Sada su sinhalezi, sinhaleški budisti, Tamili, budisti, hrišćani, svi, srećni jer više nema terorizma“, kaže monah iz Šri Lanke.

Međutim, s druge strane trga, grupa Tamila iz Šri Lanke kaže da vlada hapsi i muči hiljade njihovih ljudi.

Pustite Tamile na miru, to je sve što tražimo. Ne zaslužuju da budu u logorima.“

Očekuje se da ispred zgrade Ujedinjenih nacija stigne još veći broj demostranata, koji će protestvovati protiv iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada i libijskog lidrera Moamera Gadafija.

XS
SM
MD
LG