Linkovi

Kontroverzan boravak libijskog lidera u SAD


Većina šatora dolazi sa preklopima i kočićima, ali libijski predsednik Moamer Gadafi nije imao predstavu šta će dobiti kada je doneo svoj šator u Sjedinjene Države. On je u Njujorku – na otvaranju Generalne skupštine Svetske organizacije. Međutim, gde god je pokušao da podigne svoj šator, ispostavilo se da je američko tle neprijateljska teritorija.

On je šef države sa trećim najdužim stažom na svetu. Međutim, Moamer Gadafi nailazi na hladan prijem. Pogotovu kada je reč o izboru mesta na kojem bi hteo da podigne svoj šator.
To nije bilo kakav šator... nego kraljevski šator... koji na putovanjima služi kao njegova zvanična rezidencija. Gadafi ga je podizao u Rimu... Briselu... čak i u Kremlju.

Njegov dugačak i nepovezan govor na Generalnoj skupštini UN-a, u kojem je mešao kritikovanje Sjedinjenih Država i rat u Iraku... sa bizarnim pozivom da se nastavi istraga ubistava Džona Ficdžeralda Kenedija i Martina Lutera Kinga... gotovo da je pao u senku njegovih pokušaja da pronađe mesto za kampovanje. Pre svega, Gadafi je hteo da to bude Central park... ali je bio odbijen. Onda Inglvud u Nju Džersiju... zajednica iz koje je nekoliko žrtava eksplozije Pan Amerikenovog leta 103. Komšije su bile uvređene kada su videle snimke na kojima Gadafi grli nedavno oslobođenog „bombaša iz Lokerbija“. Potom su Libijci, navodno preobučeni u holandske diplomate, bezuspešno pokušali da iznajme jednu njujoršku kuću u nizu.

Znali su da kuća ima krovnu terasu. Pretpostavljam da su mislili da bi tu mogli da razapnu šator“, kaže trgovački posrednik Džejson Haber.

Gadafijev šator je na posletku završio u Bedfordlendu... na imanju Donalda Trampa.
Sam Tramp izgleda da nije bio obavešten o tome.

„Imanje je kratkoročno iznajmljeno našim partnerima sa Bliskog istoka... koji možda imaju, a možda i nemaju vezu sa Gadafijem. Mi to sada pokušavamo da utvrdimo“, naglašava Trampov portparol.

Šator možda neće stajati dugo, jer je gradski pravni zastupnik izdao nalog za prekid radova... s obrazloženjem da imanje nema dozvolu za privremeni boravak.

XS
SM
MD
LG