Linkovi

EK uskoro izdaje izveštaj o napretku regiona


Evropska komisija će 14 oktobra izdati godišnji izvještaj o postignutom napretku u državama kandidatima ili potencijalnim kandidatima za članstvo u Uniji, kao i strateški dokument u kojem se ukazuje na glavne prioritete u narednoj godini, najavio je direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje Majkl Li, koji je bio gost Međunarodnog centra Vudro Vilson u Vašingtonu.

U predstojećem izvještaju Evropske komisije biće razmotren napredak u Turskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori , Albaniji i Islandu, najavio je zvaničnik komisije, navodeći neke od glavnih izazova, na koje će biti ukazano.

“Prije svega riječ je o izazovima koje nameću ekonomska i finansijska kriza, koja je duboko pogodila Evropsku uniju i SAD. Naši partneri na Balkanu i u Turskoj takođe su se suočili sa velikim poteškoćama. Drugo istaknuto pitanje je regionalna saradnja, gdje postoje problemi, uglavnom zbog statusa Kosova i različitih stavova zemalja u regionu prema tom pitanju.”

U Kosovu će biti riječi u zasebno dokumentu, istakao je Majkl Li.

”Ove godine izdaćemo studiju izvodljivosti o načinima na koje Kosovo takođe može da se približi Evropskoj uniji, u okvirima naše svobuhvatne politike za region. U njoj ćemo razmotriti niz oblasti, od trgovine, slobodnog kretanja građana, do učešća u agencijama Evropske unije i regulatornim tijelima, preko kojih bismo ohrabrili ekonomski razvoj i dalju stabilnost na Kosovu, uz nadu da će se stvoriti uslovi, koji će nam omogućiti da prevaziđemo razlike u pogledu kosovskog statusa.”

Evropska komisija iznijeće i prijedloge za prevazilaženje spornih pitanja u bilateralnim odnosima zemalja u regionu, koja se odnose na proces pomirenja, status manjina i razgraničenje. Takođe će biti biti riječi o pitanju slobode kretanja građana, u okviru koga je, naglašava Li, napravljen impresivan napredak, postizanjem sporazuma o uvođenju bezviznog režima za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

“To je izuzetno važno ako na primjer u Srbiji 60 do 70 odsto mlađih ljudi nikada nije napustilo zemlju. Kako mogu da igraju svoju ulogu kao mladi Evropljani i učestvuju u izgradnji Evrope u budućnosti, ako nisu imali priliku da uspostave kontakt sa svojim vršnjacima u ostalim zemljama.”

Li je zaključio da Evropska Unija potvrđuje posvećenost procesu proširenja, koji je zasnovan na obećanju o evropskoj perspektivi regiona, ali i obavezama zemalja da ispune neohodne preduslove za članstvo u Uniji.


XS
SM
MD
LG