Linkovi

Obama poziva na novu eru angažovanja


Predsednik Barak Obama kazao je u svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da su Sjedinjene Države spremne da otvore novo poglavlje saradnje, posle godina otežanih odnosa sa međunarodnom zajednicom. Takođe je obećao da će se Vašington čvrsto zalagati za uspostavljanje mira na Bliskom istoku, istakavaši da planira da upotrebi diplomatiju u rešavanju sporne situacije u vezi sa severnokorejskim i iranskim nuklearnim programom.

Obama je kazao da njegova adminsitracija pokušava da riješi mnoga pitanja koja su doprinijela napetim odnosima Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice tokom proteklih osam godina. Predsjednik je međutim liderima na Generalnoj skupštini rekao da Vašington ne može sam da riješi svjetske probleme i da sve države treba da se uključe kada je riječ o globalnim izazovima poput okončanja globalnog zagrijavanja i sprječavanja širenja nuklearnog oružja. Takođe je dodao da rješavanje izraelsko-palestinskog konflikta i zadaci poput prebacivanja u druge zemlje osumnjičenih za terorizam, koji se nalaze u američkim vojnim zatvorima, prevazilaze sposobnosti samih Sjedinjenih Država, pozvavši sve države, ukljućujući i protivnike američke politike u prošlosti, da se pridruže zajedničkim naporima za postizanje napretka u pogledu tih pitanja.

Nemojte biti u zabludi. To ne može da bude samo američki poduhvat. Oni koji su napadali Ameriku zbog samostalnog djelovanja u svijetu ne mogu sada da stoje po strani i čekaju da Vašington riješi svjetske probleme. Potrebna nam je nova era angažovanja sa svijetom. Sada je pravi trenutak za sve nas da preuzmemo svoj dio odgovornosti za globalan odgovor na globalne izazove.”

Danas, nakon što je posredovao u održavanju prvog susreta izraelskog i palestinskog lidera posle prošlogodišnjeg sukoba u Pojasu Gaze, predsjednik Obama je naglasio da Sjedinjene Države i dalje podržavaju dvodržavno rješenje bliskoistočnog konflikta. Obama je zatražio da se okonča izgradnja izraelskih naselja na palestinskog teritoriji, kao i podsticanje anti-izraelskih osjećanja među Palestincima.

"Sjedinjene Države ne čine Izraelu nikakvu uslugu, kada na uspijevaju da, uz čvrstu posvećenost izraelskoj bezbjednosti, istovremeno insistiraju na izraelskom poštovanju legitimnih prava Palestinaca. I pojedine članice ove organizacije ne čine Palestincima nikakvu uslugu, kada se odlučuju za otrovne napade na Izrael, umjesto konstruktivne spremnosti da priznaju njegovu legitimnost i pravo da postoji u miru i bezbjednosti.”

Američki predsjednik je rekao da nuklearne aktivnosti Irana i Sjeverne Koreje prijete da odvedu svijet opasnim putem, prema nekontrolisanom širenju atomskog oružja. Vašington je, istakao je Obama, posvećen diplomatskom rješenju zabrinutosti u pogledu nuklearnih ambicija dvije zemlje, što je još međutim još jedno pitanje koja zahtijeva međunarodnu podršku.

"Ukoliko im je razvijanje nuklearnog oružja važnije od regionalne stabinosti i bezbjednosti i davanja šansi njihovom narodu, ukoliko nisu svjesni opasnosti od eskalacije trke u nuklearnom naoružanju u Aziji i na Bliskom Istoku, onda moraju za to da odgovaraju. Svijet mora da se ujedini kako bi pokazao da međunarodni zakoni nisu prazno obećanje.”

Obama će tokom boravka u Ujedinjenim nacijama razgovarati o detaljima iranskog nuklearnog programa sa pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti i Njemačkom, čiji će se predstavnici narednih dana sastati sa iranskim pregovaračem za nuklearna pitanja. Šezdesetčetvrto zasijedanje Generalne skupštine otvorio je Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun hitnim pozivom svjetskim liderima da nađu zajedničko rješenje kriza koje su zahvatile svijet.

“Usred velikog broja kriza - nedostatka hrane i energije, recesije i svinjskog gripa - koje se događaju istovremeno, svijet traži od nas odgovore. Sada je pravo vrijeme da djelujemo u duhu obnovljenog multilateralizma i preduzmemo istinsku zajedničku akciju.”

XS
SM
MD
LG