Linkovi

Raste broj žrtava poplava na jugu SAD


Veliki delovi američkog juga su danas pod vodom. Dani kiše su postali smrtonosni – od Alabame preko Džordžije do istočnih delova Tenesija i zapadne Severne Karoline. U poplavama se udavilo osam osoba, među kojima je i dete. Najteže pogođena je po svemu sudeći Džordžija, gde je guverner proglasio vanredno stanje u sedamnaest okruga.

Dimnjaci i krovovi označavaju pejsaž na severozapadu Džordžije, gde su plavne vode ispraznile cele zajednice i dovele do vanrednog stanja. Hiljade stanovnika su bile prinuđene da se evakuišu ... ili čekaju spas.

Nismo mogli da se probijemo automobilom. Čak nije postojala mogućnost da prođemo pešice. Voda je bila oko cele kuće, tako da smo zaista morali da čekamo na spasoce“, kaže Latiša Brengdon.

Broj mrtvih na jugoistoku se povećao na osam, otkako je jutros u reci Čatuga pronađen leš petnaestogodišnjaka. Takođe u okrugu Daglas, zapadno od Atlante, voda je odnela dvogodišnje dete kada je nabujali potok prevrnuo porodičnu pokretnu kuću.

Stvari jesu važne, ali ne koliko vaš život. Molim vas da sačekate neko vreme da se voda povuče“, rekao je guverner Džordžije Soni Perdju.

Šteta i opasnost su se raširile pošto je celonedeljna kiša povećala nivo voda za desetak centimetara u najmanje pet država, uključujući Tenesi i Severnu Karolinu. Stotine škola su zatvorene. Ali u osnovnoj školi u Klarksdejlu u Džordžiji, đaci i nastavnici su zakasnili, tako da su morali da se evakuišu kroz vodu do kolena. Poplava utiče čak i na one čije su kuće sigurne.
Delovi međudržavnih autoputeva 20, 285 i 575 oko Atlante, zatvoreni su zbog poplave.

Imamo iskustva sa tornadima, ali ovo je nešto sasvim novo, ovo pustošenje je neverovatno“, istakao je šerif u okrugu Kerol Teri Lengli.

Ovde na području Atlante, upozorenje na nove poplave je na snazi do večeras, ali bez obzira što će u nekim delovima padavine biti obilne, meteorolozi ipak predviđaju slabiju kišu nego proteklih dana.

XS
SM
MD
LG