Linkovi

Oslobođeni srpski policajci u vezi sa slučajem Bitići


Veće za ratne zločine u Beogradu oslobodilo je danas krivice dvojicu bivših srpskih policajaca, Sretena Popovića i Miloša Stojanovića, na suđenju za pomaganje u ubistvu braće Bitići u Petrovom selu 1999-te godine. Kako je u obrazloženju presude rekao predsedavajući sudskog veća Vesko Krstajić, radnje opisane u optužnici tokom dokaznog postupka nisu dokazane.

Tokom skoro trogodišnjeg suđenja, saslušano je 95 svedoka i jedan žaštićeni svedok, video-linkom iz Haškog tribunala svedočio je nekadašnji visoki policijski funkcioner general Vlastimir Đorđević, a kako je rekao sudija Krtajić, Veće je došlo do zaključka da ne stoje radnje koje se optuženima stavljaju na teret.

Krstajić je kazao da sud i tužilaštvo opterećuje stradanje Ilija, Meh-meta i Agrona Bitićija i da se postavlja pitanje zbog čega su oni ubijeni. I dok Tužilaštvo za ratne zločine navodi da nije zadovoljno isrečenom presudom i najavilo je žalbu, branilac optuženih advokat Božo Prelević je izrazio je nadu da će i drugostepeni sud doneti doneti istu, oslobađajuću presudu:

"Ono što je takođe jasno– to je da u ovom postupku i policija i istražni sudija nisu imali mogućnosti da utvrde ko je ubio braću Bitići, kada ih je ubio, čime ih je ubio, koji je motiv zašto su ubijeni. Ništa od toga nije moglo biti utvrđeno, a ono što je sasvim jasno je da se radi o jednom gnusnom i teškom zločinu."

Inače, američki državljani braća Bitići su uhapšeni 8. avgusta 1999. godine, kao pripadnici Atlantske brigade u sastavu OVK. Posle izdržavanja prekršajne kazne u Prokuplju, predati su nepoznatim maskirnim licima, pripadnicima MUP-a. Tela braće Bitići, rukama vezanim žicom, pronađena su u masovnoj grobnici u Petrovom Selu 2001. godine.


XS
SM
MD
LG