Linkovi

EU podržala inicijativu za razmeštanje imigranata


Danas su evropski ministri unutrašnjih poslova, isti oni koji će uskoro razmatrati ukidanje viza za dobar dio Balkana, načelno podržali inicijativu Evropske komisije kojom se nastoji ublažiti pritisak imigranata na evropske članice uz evropske granice. Na principu dobrovoljnosti, sve evropske članice bi trebale rasporediti imigrante za koje se utvrdi da ima osnova za njihov barem privremen boravak na terotoriji Unije.

Podršku, kakvu u Evropskoj komisiji smatraju uspjehom, izrekli su danas ministri u načelu- bez potpisivanja bilo kakvih dokumenata o tome i bez analize situacije u kojoj primjerice Italija na moru presreće i vraća čamce sa izbjeglicama, suprotno humanitarnim kodeksima i evropskim zakonima o ljudskim pravima, kažu nevladine organizacije. Za Brisel je, za sada, dovoljna naznaka zelenog svjetla za novu regulativu.

"Ovaj program neće donijeti samo korist pojedincima, već će i oslabiti pritisak na neke treće zemlje koje su sada dom većem dijelu populacije izbjeglica. Riječ je o konkretnom koraku naše solidarnosti”, kazao je ministar za politiku azila i migracija Švedske i predsjedavajući Vijećem EU, Tobias Bilstrom.

Različiti modaliteti su u pitanju, a procjenjuje se da bi Brisel za smještaj izbjeglica, bilo u trećoj ili nekoj od evropskih država, izdvojio, u prosjeku, oko 5 hiljada eura iz fonda koji bi se osnovao za ove potrebe. Ne komentarišući kritike kako je riječ o novoj mjeri kojom bi se osnažile evropske granice, iz Komisije apeluju na članice Unije da učestvuju u projektu koji bi trebao biti prvi pokušaj uspostavljanja imigracijske politike na evropskom nivou.

"Treba nam veća solidarnost medju evropskim članicama i nadam se da će sve one biti uključene u ovaj program razmještanja izbjeglica. Riječ je o dobrovoljnosti, ali, po mome mišljenju, dužnost svih je da učestvuju", smatra evropski komesar za unutrašnje poslove i pravdu, Žak Baro.

XS
SM
MD
LG