Linkovi

Netanjahu ne odustaje od izgradnje naselja


Izraelski zvaničnici kažu da premijer Benjamin Netanjahu neće odustati od protivljenja potpunom prekidu izgradnje naselja na najavljenom sastanku sa predsednikom Barakom Obamom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Američki, palestinski i izraelski lideri treba da se sastanu sutra u Njujorku, uoči zasedanja generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Portparol Bele kuće Robert Gibs je izjavio da američki zvaničnici nemaju "velika očekivanja" u pogledu prodora na tim razgovorima. Američki i palestinski zvaničnici traže da Izrael prekine građenje naselja pre nastavka mirovnih razgovora, dok izraelski lideri nude prekid samo nekih projekata.

U tekstu objavljenom u današnjem izdanju lista "Njujork tajms", izraelski ministar odbrane Ehud Barak kaže da se boji da će Palestinci da propuste priliku za mir ako i dalje budu tražili prekid izgradnje jevrejskih naselja. Barak piše da je predsednik Obama jasno obećao da će iskoristiti svoj politički uticaj da bi osigurao uspostavljanje nezavisne palestinske države i rešio ključne probleme za dve godine. Barak je naglasio da ta prilika ne bi smela da se propusti.

XS
SM
MD
LG