Linkovi

Medijska ofanziva predsednika Obame


Predsednik Barak Obama odbacio je tvrdnje da je zbog protivljenja Rusije odustao od razmeštanja antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj.

Obama je u jednom od pet intervjua, koji su danas emitovani na nacionalnim televizijskim mrežama, kazao da odluka o promeni plana prethodne administracije ne bi trebalo da bude posmatrana kao ustupak Moskvi. Obama je dodao da bi ipak bio dodatni bonus ako bi se Rusija, kako je naveo, osećala manje paranoičnom i bila spremna da se suoči sa pretnjama poput balističkih projektila ili iranskog nuklearnog programa.

Predsednik Obama takođe je kazao da neće odlučivati o ratu u Avganistanu na osnovu „trenutne politike“, obećavši da će tražiti pravu strategiju sa jasnim merilima za napredak.

On je izjavio da nema krajnji rok za povlačenje američkih trupa iz Avganistana, ali da ne veruje u beskrajnu okupaciju. Obama, koji je suočen sa sve većim otporom prema ratu u javnosti, rekao je da mora da bude sumnjičav u pogledu upućivanja većeg broja vojnika u Avganistan, ali je dodao da će Sjedinjene Države uraditi sve što je potrebno ako je za pobedu nad Al-kaidom potrebno više vojnika.

Govoreći o Severnoj Koreji, Obama je rekao da ga je bivši predsednik Bil Klinton informisao da je severnokorejski lider Kim Džong-il u „prilično dobrom zdravstvenom stanju i da kontroliše situaciju“. Klinton se sastao sa Kimom u avgustu, kada je izdejstvovao oslobađanje dve američke novinarke iz zatvora u Severnoj Koreji. Američki predsednik je rekao da je zadovoljan što su svetske sile u stanju da se drže zajedno u pogledu nametanja sankcija Severnoj Koreji zbog njenih težnji da se domogne nuklearnog oružja.

Komentarišući untrašnjepolitička pitanja, Obama je rekao da svi znaci ukazuju da ekonomija ponovo počinje da raste. On je istakao da finansijska tržišta opet funkcionišu i da će glavni izazov biti nadoknađivanje izgubljenih radnih mesta. Obama je rekao da situacija sa zapošljavanjem narednih nekoliko meseci verovatno neće da se poboljša, odnosno da bi mogla čak i da se pogorša.

Ekonomija je bila jedna od brojnih tema o kojima je Obama govorio u intervjuima za ABC, NBC, CBS, CNN i program na španskom jeziku „Univižn“. Predsednik je govorio i o istrazi povodom optužbi da su istražitelji iz Centralne obaveštajne agencije zlostavljali zatvorenike tokom administracije predsednika Buša. Bivši šefovi CIA-e su zatražili od predsednika da prekine istragu. Obama je međutim rekao da nema nameru da se upušta u gušenje informacija i da ga ne interesuje lov na veštice, ali je naglasio da je na posletku zakon ipak zakon i da mora jednako da se sprovodi.

Predsednik je iskoristio intervjue i za odbranu svog spornog pokušaja reforme sistema zdravstvenog osiguranja. Protivnici tvrde da će reforme koje predlaže Obamina administracija dovesti do državnog preuzimanja sistema zdravstvene zaštite, čemu se oni protive. Takođe tvrde da će se Obamin plan svesti na povećanje poreze za srednju klasu, što predsednik poriče. Obama je takođe rekao da žučna debata o njegovom programu reforme zdravstvene zaštite nema veze s rasizmom, kao što pojedini tvrde. Predsednik je objasnio da je debata motivisana velikom brigom za odgovarajuću ulogu države. Obama je prvi predsednik koji je istog dana nastupio na pet nacionalnih televizijskih mreža.



XS
SM
MD
LG