Linkovi

Borba za očuvanje staništa morskih kornjača


Majami Bič je vrhunska destinacija za turiste iz zemalja širom sveta – da i ne pominjemo da je glavna lokacija za polaganje jaja morskih kornjača. Milionima godina ženke morskih kornjača vraćaju se na plaže sa kojih su potekle da bi izgradile gnezda za nove generacije svog potomstva. I dok se Majami Bič i dalje razvija, funkcioneri i volonteri koji se bave florom i faunom obezbedjuju da plaža ostane povoljno mesto za te životinjske vrste u opasnosti od istrebljenja.

Patrola koja prati morske kornjače počinje u zoru.

„Moramo izaći čim se javi prvo svetlo dana, kako bismo videli tragove kornjača pre svih drugih. Životinja teška 160 kilograma za sobom ostavlja trag.“

Bil Ahern je direktor programa za zaštitu morskih kornjača u okrugu Majami Dejd. Njegov tim prati i obeležava gnezda koja morske kornjače ostavljaju u pesku i potom ih vraća u more. Patrola saradjuje sa stanovnicima u priobalnim oblastima koji takodje tragaju za novim gnezdima i prate moguće pretnje za već postojeća. Prošle godine, blizu 65 000 kornjača je postavilo gnezda na atlantskoj obali Floride. Mali broj njih je došao u Majami Bič gde su suočeni sa velikim rizicima. Oštri zakoni ograničavaju akcije kradljivaca. Jaka svetla iz susednih zgrada mogu da zbune kornjače koje polažu jaja, što ih onda navodi da to čine na putevima, a ne u okeanu.

„Sećam se da smo moji drugari i ja sredinom šezdesetih kupili položena jaja sa puta i stavljali ih nazad u vodu“, kaže Ahern.

Da bi se izbegao taj problem, gradski funkcioneri su uveli ograničenja na priobalne ulične svetiljke. Krajnji rezultat je: Ahernov tim je pronašao više netaknutih gnezda.

„Ove godine smo samo 25 gnezda premestili u vodu. U godinama pre 2003. sva su prebačena u bezbednu zaštićenu oblast.“

Mada većina morskih kornjača sama polaže jaja, one koje dolaze noću teže uspevaju u tome.

„Evo. Do sada imamo jedno gnezdo. Možda neka od jaja neće biti plodna. Neki mladunci kornjače su možda uginuli. Ali ovaj momak je prilično živahan pa smo ga spasili.“

Ubuduće, Program zaštite morskih kornjača se nada da neće imati probleme sa mrestilištima. Informisanje posetilaca plaže je korak u tom smeru. Svake nedelje, posetioci plaže su pozvani da vide puštanje mladih iz spašenih gnezda. Ovo iskustvo pomaže kupačima da razumeju ulogu plaže u životnom ciklusu kornjača. Od 1980. program okruga Majami Dejd pustio je više od pola miliona mladunčadi morskih kornjača u more.

„Imam dva mladunca koji su spremni da odu i pustiću ih u vodu ovde na plaži Houlover.“

Samo deo mladunaca će, u prvoj godini života, pobeći od grabljivica i opasnosti koje predstavlja čovek.

„Njihovi su instinkti jako izoštreni. Postavim mladunče prema zapadu i posmatram ga kako se okreće prema okeanu. Majci okeanu.“

Ženke, koje su potekle sa plaža u okolini Majami Biča, se kao odrasle vraćaju tu da polažu svoja jaja.

XS
SM
MD
LG