Linkovi

Mahmud Abas: Zastoj u mirovnim pregovorima sa Izraelom


Palestinski predsednik, Mahmud Abas, izjavio je da neuspeh američkog blisko-istočnog izaslanika, Džordža Mičela, da navede Izrael da zamrzne izgradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali znači da su mirovni pregovori u zastoju.

Abas je to izjavio posle današnjeg razgovora sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom u Kairu. Američki izaslanik juče je otputovao iz regiona ne uspevši u nastojanju da postigne kompromis povodom izgradnje jevrejskih naselja, što je pitanje koje se smatra ključnim za unapređenje izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. Palestinci žele da Izrael obustavi celokupne aktivnosti na izgradnji naselja na teritoriji koju je jevrejska država zauzela u arapsko-izraelskom ratu 1967. godine.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponudio je devetomesečno zamrzavanje, ali Sjedinjene Države žele da Izrael obustavi celokupnu izgradnju na godinu dana. Izrael je takođe saopštio da je deo te izgradnje neophodan kako bi se izašlo u susret prirodnom rastu stanovništva u naseljima na Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG