Linkovi

Bivši direktori CIA-e traže obustavu istrage zlostavljanja zatvorenika


Sedam bivših direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) apelovalo je na predsednika Baraka Obamu da obustavi krivičnu istragu navodnog zlostavljanja zatvorenika od strane istražitelja CIA-e za vreme administracije predsednika Džordža Buša.

Direktori CIA-e koji su služili u administracijama i demokratskih i republikanskih predsednika, svoj zahtev su izneli u jučerašnjem pismu upućenom Beloj kući. U pismu, bivši direktori (Džon Dojč, Porter Gos, Majkl Hejden, Džejms Šlezinger, Džordž Tenet, Vilijem Vebster i Džejms Vuzli) upozorili su da bi takva istraga mogla da obeshrabri službenike obaveštajnih agencija da preduzmu rizike kako bi zaštitili zemlju, a takođe i onemogući vlade stranih zemalja da sarađuju sa Sjedinjenim Državama.

Američki sekretar za pravosuđe Erik Holder prošlog meseca je imenovao tužioca Džona Durama da povede istragu da li je osoblje CIA-e kršilo zakone tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam. Holderov predstavnik za medije, Mark Miler, rekao je da je odluka sekretara za pravosuđe da naredi preliminarnu istragu ovog pitanja doneta u skladu sa njegovom dužnošću da ispita činjenice i sledi zakon.

XS
SM
MD
LG