Linkovi

Obama ponovo podržao Čikago za organizaciju OI 2016.


Američki predsednik Barak Obama bio je ove nedelje domaćin olimpijskog događaja u Beloj kući, kako bi poboljšao šanse Čikaga da dobije organizaciju Letnjih igara 2016. Obama je izjavio da neće prisustvovati sastanku Međunarodnog olimpijskog komiteta 2. oktobra u Dankoj, na kome će biti objavljen domaćin Igara, ali je naveo da će tamo biti prva dama Mišel i da kandidatura Čikaga ima podršku ne samo njega i njegove porodice, već i čitave nacije.

Južni travnjak Bele kuće u sredu je izgledao kao neka vrsta fiskulturne sale na otvorenom. Američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel ugostili su delegaciju u kojoj je bilo američkih olimpijaca i paraolimpijaca i lokalnih učenika, a koju je predvodio gradonačelnik Čikaga Ričard Dejli.

"Gradska skupština Čikaga jednoglasno podržava ovu kandidaturu. Oba doma Kongresa je podržavaju. Ja je podržavam", rekao je predsednik Obama.

Članovi delegacije demonstrirali su predsedniku, inače strasnom ljubitelju sporta, različite olimpijske discipline. On je, s druge strane, grad u kome je proveo veći deo svog života pre selidbe u Vašington, nazvao savršenim kandidatom, koji željno isčekuje da bude domaćin Igara 2016.

"Amerikanci, kao i građani Čikaga, mi ne volimo male planove. Mi imamo velike snove i visoke aspiracije... gajimo nadu. Želimo ove olimpijske igre i ukoliko izaberete LČikago mogu da vam obećam da će Čikago osvetlqati obraz Amerike, a Amerika učiniti svet ponosnim. Stoga, kao što sam rekao još kad smo prvi put objavljivali kandidaturu u Čikagu... neka igre počnu… baš ovde u Sjedinjenim Američkim Državama".

Pored Čikaga, u konkurenciji za organizaciju Letnjih Olimpijskih 2016. godine nalaze se još Rio de Žaneiro, Madrid i Tokio.

XS
SM
MD
LG