Linkovi

Klinton: SAD ne odustaju od raketne odbrane


Američka državna sekretarka Hilari Klinton branila je novi pristup Obamine administracije po pitanju raketne odbrane u Evropi. U političkom govoru, u kojem je trbebalo da iznese agendu administracije na predstojećem zasedanju generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Klinton je naglasila da administracija ne odustaje od tog problema, već ga čini relevantnijim u vezi sa pretnjama koje u ovom trenutku Iran zaista predstavlja. Državna sekretarka rekla je između ostalog da će se Iran ubrzo suočiti sa pitanjem da li je spreman da odgovori na zabrinutosti međunarodne zajednice u vezi sa svojim nuklearnim programom.

U svom govoru u Institutu "Brukings", sekretarka Hilari Klinton branila je odluku administracije da odustane od planova za izgradnju sistema za odbranu od projektila dugog dometa u Poljskoj i Češkoj. Zvaničnici američke vlade juče su rekli da ih više zanima sistem za odbranu od projektila srednjeg dometa, koje Iran trenutno poseduje.

Klinton je rekla da novi plan, koji se najviše oslanja na presretače raketa koji su bazirani na brodovima, znači da će jedan efikasan sistem biti razmešten mnogo pre nego što bi bilo potrebno da se ispuni plan adminisitracije predsednika Buša.

Ona je ponovila podršku SAD i NATO-a vladama u Pragu i Varšavi i insistirala da rusko protivljenje američkom planu nije imalo ulogu u odluci predsednika Obame.

"Ova odluka nema veze s Rusijom. Ima veze s Iranom i pretnjom koju predstavlja njihov program balitičkih projektila. Upravo zbog toga, verujemo da ćemo biti u mnogo boljoj poziciji da se suočimo s tom pretnjom, i da to uradimo s tehnologijom koja funkcioniše i uz veći stepen samopouzdanja da ono što smo obećali, možemo i da ispunimo", kaže Klinton.

Jučerašnje saopštenje administracije, po svemu sudeći zabrinulo je američke i evropske saveznike i izazvalo žestoke kritike američkih konzervativaca, koji smatraju da je administracija predsednika Obame podlegla pritisku ruskog protivljenja programu.

Kada je reč o nuklearnim aktivnostima Irana, Klinton je još jednom nagovestila da Teheranu ističe vreme da dokaže da njegov program ima mirnodopsku namenu, ili da se suoči sa novim međunarodnim sankcijama i izolacijom. Takođe je rekla da obračun zvaničnog Teherana sa opozicijom, samo pojačava sumnje u vezi sa namerama iranske vlasti.

"Od juna, videli smo kako iranska vlada vodi kampanju politički motivisanih hapšenja, nameštenih suđenja, represije slobode izražavanja. Iranska vlada traži osećaj pravde u svetu, a sama stoji na putu te pravde. Bez obzira na to, mi smo i dalje spremni za dijalog, ne kao nekakav kraj, već kao sredstvo da se pozabavimo rastućim brigama koje mi i naši međunardoni partneri imamo u vezi sa akcijama Irana, posebno u vezi nuklearnog programa", poručuje državna sekretarka.

Sekretarka Klinton izjavila je da razoružanje i neširenje, s konačnim ciljem eliminacije nuklearnog oružja, predstavljaju ključne prioritete. Predsednik Obama planira da organizuje i vodi poseban sastanak Saveta bezbednosti o tom pitanju naredne nedelje. I dok su SAD poslednjih godina imale skeptičan pristup Ujedinjenim nacijama, Hilari Klinton kaže da će u 21. veku svako ko okrene leđa svetskoj organizaciji, to činiti na svoju odgovornost.

XS
SM
MD
LG