Linkovi

Pitsburg izabran za domaćina predstojećeg samita G20


Pitsburg u Pensilvaniji, priprema se da dočeka svet kao domaćin ekonomskog samita Grupe 20, koji počinje 24. septembra. Grad je izdržao sopstvenu ekonomsku krizu. Doneo je neke teške odluke kada su zatvorene čeličane i okrenuo se budućnosti. Trideset godina otkako je industrija čelika izgubila svoj nekadašnji sjaj, Pitsburg ponovo staje na noge.

Denis Veroski je simbol Pitsburga. On potiče iz porodice metalskih radnika i kao mladić je radio u čeličani.

"Otpustili su me 1985. Iduće godine počeo sam ovde kao student na rendgenu", priča Veroski.

Kada je industrija čelika propala, Veroski se vratio u školu i postao medicinski tehničar. Baš kao što je on ponovo pronašao sebe, to je uspeo i grad. Džozef Sebino Mistik, bivši gradski zvaničnik, sada predaje na Univerzitetz "Dukejn". Prošao je kroz sve promene i seća se kako je zatvaranje čeličana uticalo na porodice u gradu.

"Morali smo da uradimo nešto dramatično. A onda su došli zdravstvena zaštita i obrazovanje – univerziteti i naš bolnički sektor i sve se promenilo", kaže Sebino Mistik.

Univerzitet "Karnegi Melon" je postao centar za inovacije u kompjuterskim naukama i robotici i privukao nove firme u grad. Univerzitet u Pitsburgu je pretvorio svoj Medicinski fakultet i pridružene bolnice u Medicinski centar svog univerziteta, koji se pročuo u celom svetu po pionirskom radu na transplantaciji organa, istraživanju kancera i dečjem zdravlju. Direktor centra, Džefri Romof, kaže da je Pitsburg oslobodio sredstva i razvio se.

"Pitsburg se menjao malo po malo, zrno po zrno, i stvorio sebi novu budućnost", objašnjava Romof.

Prekrivač industrijskog zagađenja je gušio grad u vreme čeličana. Danas je vidljivost sa brda iznad Pitsburga sasvim dobra. Oblakoder koji je sagrađen kao sedište industrije čelika, sada na fasadi ima logo Medicinskog centra, koji zapošljava najviše ljudi u gradu.

"Pitsburg je doživeo metamorfozu kada se oslobodio najvećeg dela zagađenja, odnosno tradicionalnih proizvođača zagađenja. Pitsburg je postao grad budućnosti", kaže direktor centra Romof.

Najveći uspeh Pitsburga bi moglo da bude to što je u ekonomski teškim vremenima uspeo da održi stopu nezaposlenosti tri odsto ispod nacionalnog proseka, kaže Den Onorejto, najviši izborni funkcioner Pitsburškog okruga.

"To je priča i za druge gradove u zemlji. I takođe za gradove i okruge u drugim zemljama, jer smo mi sve to doživeli i kroz sve to prošli, a njihove priče nisu različite od onoga sa čime smo se mi suočili pre 20-30 godina", optimističan je Onorejto.

On kaže da je predsednik Barak Obama i izabrao Pitsburg da bude domaćin samita Grupe 20, zbog toga što je raznovrsna ekonomija grada primer za druge. Pitsburško područje sada prelazi na alternativnu energiju, kaže Sebino Mistik.

"Jasno nam je šta treba da radimo da bismo preživeli. Naredna prelomna tačka za nas je energija", kaže on.

Posmatrajući panoramu Pitsburga, ovaj stanovnik grada koji je ceo vek proživeo u njemu, kaže da grad ima razloga da se ponosi.

"Ima nečeg veličanstvenog u svemu tome, da smo prošli sve što smo prošli i bili pakao bez vratnica – kao što je jedan pisac svojevremeno napisao – i da je sve ovo proizašlo iz toga", zaključuje Sebino Mistik.

Svetski lideri će imati priliku da vide ono čime se stanovnici Pitsburga ponose – 24. ovog meseca, kada počinje samit Grupe 20.

XS
SM
MD
LG