Linkovi

Evropski lideri zahtevaju jače regulative banaka


Evropljani su nakon sinoćnjeg neformalnog susreta lidera Unije u Briselu odlučni da bankama treba snažnija regulativa i da se niko ne smije pretvarati da je finansijska i ekonomska kriza bila tek manji potres. Takođe poručuju da u Pitsburgu naredne sedmice treba postići dogovor od kojeg će korist imati cijeli svet.

Evropski lideri su se kasno sinoć dogovorili da poruče ostatku svijeta naredne sedmice u Pitsburgu da je još uvijek rano da se zaustavi tok novca kojim se finansijski sistem pokušava oporaviti od krize. Međutim to ne znači da ne treba započeti skiciranje plana za post-krizno vrijeme, poručili su lideri država EU, uz sporazum da Međunarodni monetarni fond osnaže sa dodatnih 50 milijardi eura, na već ranije dogovorenu sumu od 75 milijardi eura.

Takođe, svi su saglasni da praksa astronomskih premija menadžerima banaka mora da stane i da tu poruku prenesu na skupu u Americi gdje će, pored razvijenih država, biti i ključne zemlje u razvoju.

"Složili smo se; što je dosta, dosta je - moramo se kretati naprijed od postojeće kulture kompenzacija, bazirane na kratkoročnim poslovima. Drago mi je da mogu reći da je taj balon prekomjernih bonusa pukao večeras. G-20 igra ključnu ulogu u tome da se ne vratimo krizi i to je jedna od mojih poruka Pitsburgu - banke, od kojih mnoge duboko zavise od novca poreskih obveznika, ne bi smjele da budu u stanju da se okoriste budućim uspjesima, pretvarajući se da je kriza bila tek manja trzavica. Bila bi to provokacija protiv građana Evrope, posebno u vrijeme rasta nezaposlenosti", rekao je premijer Švedske i predsjedavajući EU, Fredrik Rajnfeld.

Predsjednik Evropske komisije, Manuel Barozo poručio je, "vjerujem da ako Pitsburg propadne, tada postoji opasnost da i naše opredjeljenje kakvo smo vidjeli, stvarni progres u borbi protiv finansijske krize, jednosrtavno propadne. U suprotnom, ako nastavimo ovim tempom, biće to dobar znak za budućnost".

Prema željama Brisela, naredne sedmice u Pitsburgu bi se trebali postaviti i temelji takvog ekonomskog sistema koji će omogućiti održiv i stalan rast ne samo sada već snažnih i razvijenih ekonomija, već i onih kojima sada još uvijek treba pomoć razvijenijeg dijela svijeta.

XS
SM
MD
LG