Linkovi

Sto miliona eura za budžet Srbije


Danas su evropski komesar za proširenje Oli Ren i potpredsjednik srpske vlade Božidar Djelić, svečano u Briselu, potpisali sporazum o evropskoj finansijskoj pomoći Srbiji u visini od 100 miliona eura. Tim povodom iskazano je uvjerenje kako će se uskoro deblokirati Privremeni sporazum za Srbijom nakon čega, zahvaljujući svojim potencijalima, zemlja može ubrzano napredovati prema evropskom članstvu, u čemu će joj, obećao je komesar za proširenje, Evropska komisija nesebično pomoći.

Današnje potpisivanje sporazuma po kojem će Unija finansijski podržati Srbiju sa 100 miliona eura, podrška je vladi u borbi protiv ekonomske krize i ublažavanja njenih posljedica po gradjane, ali je i znak evropskog povjerenja u zemlju, čiju budućnost komesar Ren vidi unutar evropske porodice.

"Komisija je u potpunosti opredjeljena evropskoj budućnosti Srbije. Zemlja ima potencijale da ubrzano napreduje prema EU i Komisija je spremna da joj u tome nastavi pomagati, kako bi Srbija što prije postigla neophodne političke uslove i napredovala u ekonomskim i zakonodavnim reformama."

"Budžetska podrška od 100 miliona eura koju smo komesar i ja danas potpisali, je pravovremena i potrebna mjera podrške Srbiji u procesu integracije sa EU. Novac ćemo koristiti za potrebe gradjana Srbije, ali i podrške evropkoj agenda. Riječ je o dva finansijska paketa, svaki od po 50 miliona eura, prvi će biti prebačen prije kraja ove, a drugi početkom naredne godine i to pod uslovom da Srbija ima funkcionalan makroekonomski okvirni program sa Medjunarodnim monetarnim fondom. Sa druge strane, uslov je nastavak rada na evropskim integracijama, posebno, proširenje ljudskih kapaciteta i sposobnosti za taj zadatak", naglasio je potpredsjednik srpske vlade.

I komesar Ren i Djelić u najskorije vrijeme očekuju unutar-evropski konsenzus o deblokiranju Privremenog sporazuma što bi ubrzalo evropske integracije. Komesar Ren zato naglašava da Srbija ima jasnu evropsku perspektivu i, kada se steknu uslovi, biće sasvim očekivan korak njena aplikacija za punopravno članstvo, te sticanje statusa kandidata.

XS
SM
MD
LG