Linkovi

Različite reakcije na Obaminu odluku da odustane od štita


U Češkoj i Poljskoj danas su se mogle čuti različite reakcije na vijest da predsednik Obama odustaje od antiraketnog štita. Obamina odluka predstavlja velki korak nazad za mnoge češke i poljske lidere, koji su jačanje vojnih veza sa Vašingtonom smatrali vidom odbrane protiv sve jače Rusije. Moskva i NATO su pak ocijenili da je riječ o pozitivnom i odgovornom potezu.

Češki premijer Jan Fišer kazao je da ga je predsjednik Obama sinoć obavijestio da američka vlada odustaje od planova da razmjesti radarski sistem na češkoj teritoriji.

“Znali smo da bi ta odluka mogla da bude doneta, kao i da eskperti u Sjedinjenim Državama analiziraju situaciju.”

Fišer je dodao da je dobio uvjeravanja američkog predsjednika da će se strateška saradnja Vašngtona i Praga nastaviti i da SAD smatraju Češku jednim od najbližih saveznika. Češka vlada podržala je razmještanje antiraketnog štita, uprkos oštrom protivljenu velikog broja Čeha koji su izrazili olakšanja zbog promjene stave američke administracije.

“Mislim da je to dobro. Više nećemo biti meta i niko neće imati razlog da nas napadne”, kaže student Jan Novotni.

“Uvjereni smo da bi bez trogodišnjeg protivljenja čeških građana, radarski sistem već bio na našoj teritoriji. Htio bih da se zahvalim građanima zbog njihove istrajne borbe”, naglašava Jan Majiček.

Poljski premijer Donald Tusk istakao je da odluka predsjednika Obame neće uticati na bezbjednost zemlje.

“Ne bih današnje događaje nazvao neuspjehom Poljske. S obzirom na to da se nalazimo u ovom dijelu svijeta, uvijek ćemo morati da vodimo računa o bezbjednosti. Nikada neće doći dan kada će neko moći da kaže da smo u potpunosti bezbjedni, ali takođe, niko ne može da kaže da smo u goroj situaciji nego juče.”

Pojedini poljski političari su međutim kritikovali najnoviji potez američkog predsjednika, navodeći da se njime potvrđuje postojeće mišljenje da Vašington više ne smatra da je region Istočne Evrope ključan za američke i evropske bezbjednosne interese.

“Ne sviđa mi se ta odluka. Ne zato što nam je antirakteni štit bio toliko neophodan, već zbog načina na koji nas tretiraju. To mora da se promijeni. Sjedinjene Države ne mogu da izigravaju svjetskog policajca”, smatra bivši poljski predsjednik Leh Valensa.

Rusija, koja se oštro protivila izgradnji antiraketnog štita strahujući da bi to moglo da ugrozi njenu stratešku odbranu, pozdravila je Obaminu odluku.

”Cijenimo taj odgovoran potez američkog predsjednika ka ispunjenju našeg dogovora. Spreman sam na nastavak dijaloga”, naglasio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

U Briselu, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, razgovarao je sa američkim ambasadorom u Sjevernoatlantskoj organizaciji o promjenama planova administracije, o kojima će, kako je naveo, biti obaviještene sve članice.

Stekao sam utisak da će američki planovi za razmještanje antiraktenog štita u budućnosti više uključivati NATO. Veoma cijenim taj stav, koji je u potpunosti usklađen sa principom solidarnosti u Alijansi i nerazdjeljivosti bezbjednosne strukture u Evropi.”

Odluka američke vlade da odustane od razmještanja štita na poljskoj i češkoj teritoriji, kako se ocjenjuje, svakako će uticati na odnose SAD i istočne Evrope.

XS
SM
MD
LG