Linkovi

SAD odustaju od namere da razmeste protivraketni štit u Poljskoj i Češkoj


Administracija predsednika Obame je obelodanila novi pristup raketnoj odbrani u Evropi, odustavši od plana Bušove administracije za razmeštanje protivraketnog štita u Poljskoj i Češkoj. Administracija kaže da su vojni zvaničnici zaključili da su iranske rakete dugog dometa – za koje je sistem prvobitno razvijan – manje opasne za Sjedinjene Države i evropske saveznike nego što se pretpostavljalo.

Sjedinjene Države su godinama testirale sistem protivraketne odbrane koji je trebalo da se razmesti po istočnoj Evropi u budućnosti. Međutim, predsednik Barak Obama je danas objavio novi pristup i praktično odložio plan Bušove administracije za razmeštanje sistema u Poljskoj i Češkoj. Sistem je zamišljen kao odbrana od pretpostavljene opasnosti od Irana i njegovog razvoja raketa dugog dometa. Obama je danas u Beloj kući obrazložio svoju odluku:

„Najbolji način za odgovorno povećanje naše bezbednosti i bezbednosti naših saveznika, jeste razmeštanje protivraketnog sistema koji najviše odgovara opasnostima sa kojima smo suočeni, što podrazumeva korišćenje tehnologije koja je i proverena i isplativa“.

Obama je rekao da je promena programa Sjedinjenih Država rezultat nove procene iranskog programa za razvoj raketa. Predsednik iduće nedelje treba da se sastane sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Moskva se oštro protivila protivraketnom štitu, tvrdeći da on ugrožava njenu bezbednost.

U Sekretarijatu za odbranu, sekretar Robert Gejts izjavio je da će američki sistem protivraketne odbrane sada umanjiti ruske strepnje, jer će rakete biti postavljene na brodove i neke kopnene lokacije:

„Verujem da ovaj novi pristup obezbeđuje bolju protivraketnu odbranu naših snaga u Evropi, naših evropskih saveznika i konačno naše otadžbine, nego program koji sam preporučio pre gotovo tri godine“.

Gejts je rekao da tehnologija iranskih raketa dugog dometa ne predstavlja neposrednu opasnost kao što se smatralo. On je objasnio da će planirani sistem moći da se proširi ako se opasnost poveća. I takođe, rekao je da Sjedinjene Države razgovaraju sa Poljskom i Češkom o mogućem razmeštanju raketa-presretača u njihovim zemljama u budućnosti.

Vojni analitičar Majkl Emerson iz Centra za evropsku politiku, kaže da se promena plana za protivraketni štit pojedinim saveznicima neće dopasti.

„Ove nove članice – i NATO-a i Evropske unije – svakako da su razočarane, jer osećaju da se čvrstina američke zaštite smanjuje ili se dovodi u pitanje.“

Istočnoevropski političari kažu da su uznemireni promenom stava Obamine administracije i kažu da ona podvlači sve snažniji utisak da Vašington više ne smatra region ključnim za američku i evropsku bezbednost.

XS
SM
MD
LG