Linkovi

Predstavljen novi plan za reformu zdravstva u SAD


Predsedavajući senatskog Odbora za finansije objavio je dugoočekivani predlog zakona o refomi zdravstvenog sistema, koji već kritikuju i Republikanci i Demokrate. U okviru desetogodišnjeg plana demokratskog senatora Maksa Bakusa, vrijednog 856 milijardi dolara, svi građani moraju da imaju zdravstveno osiguranje, ali se izostavlja kontroverzni predlog za uvođenje državnog osiguranja.

Debata o reformi zdravstvene zaštite danas je dobila novi obrt, u vidu 856 milijardi dolara vrijednog plana, koji je predstavio predsjedavajući senatskog Odbora za finansije Maks Bakus.

"Postoje iskrene i principijelne razlike između svih nas koji radimo na reformi i ovaj prijedlog možda ne obuhvata sve naše prvobitne izbore.”

Prema predloženoj reformi, svi građani moraju da imaju zdravstveno osiguranje - u protivnom im prijeti novčana kazna. Osiguravajućim kompanijama bi bilo zabranjeno da odbiju da osiguraju klijenta, zbog već postojećih zdravstvenih problema. Republikanski lideri su skeptični prema novom prijedlogu.

"Koliko shvatam, taj plan predviđa ogromne rezove u okviru Medikera i povećanje poreza za pojedince i kompanije”, tvrdi lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel.

Veliki broj liberala takođe kritikuje Bakusov plan, zato što izostavlja takozvanu javnu opciju.

"Ukoliko Kongres podrži ova rješenja, onda bi ovakav prijedlog mogli nazvati zakonom o zaštiti i povećanju profita osiguravajuće industrije”, smatra Vendel Poter iz Centra za medije i demokratiju.

Još nije poznato koliko će senatora iz dvostranačke grupe koja je mjesecima pregovorala o tom prijedlogu, na kraju i da ga podrži. Republikanski senator Čarls Gresli saopštio je da su Republikanci spremni da pregovaraju, ali da vjeruje da Demokrate prebrzo nameću promjene.

XS
SM
MD
LG