Linkovi

Američko-izraelski razgovori u zastoju


Dvodnevni razgovori američkih i izraelskih funkcionera nisu doveli do prevazilaženja razlika u stavovima oko obustave izgradnje izraelskih naselja, ali američki izaslanik Džordž Mičel produžava boravak u regionu radi dodatnih sastanaka.

Nakon drugog dana razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, američki izaslanik planira da poseti nekoliko arapskih država i potom se u petak vrati u Izrael radi dodatnih razgovora.

Sjedinjene Države nastoje da organizuju trostrani sastanak sa palestinskim i izraelskim liderima tokom generalne skupštine Ujedinjenih nacija naredne nedelje u Njujorku.

Palestinci su saopštili da će učestvovati na razgovorima samo ukoliko Izrael obustavi izgradnju naselja na teritoriji koju Palestinci žele za svoju buduću državu. Vašington takodje podržava zamrzavanje izgradnje na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu. Medjutim, izraelski funkcioneri kažu da su spremni samo da ograniče izgradnju u naseljima na Zapadnoj obali i to za odredjeno vreme.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahuje takodje rekao da istočni Jerusalim nije naselje i da će se tamošnja gradnja nastaviti.

XS
SM
MD
LG