Linkovi

Srbija do kraja godine podnosi zahtev za članstvo u EU


Srbija je ispunila sve uslove za viznu liberalizaciju i očekujemo da će od 1. januara 2010. naši građani putovati bez viza u države šengenskog sporazuma, izjavio je danas zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, dok je direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla da očekuje da će Srbija do kraja godine podneti zahtev za članstvo u EU.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija ispunila sve uslove iz "mape puta" koji se odnose na viznu liberalizaciju sa Evropskom Unijom. Posle učešća na regionalnom seminaru norveškog ministarstva inostranih poslova o viznoj liberalizaciji i regionalnoj saradnji, Dačić je rekao da se to ne odnosi samo na uslove koji se pominju u poslednje vreme u javnosti:

"Reč je o čitavom setu pitanja u kojima je u prethodnih godinu i po dana na svim nivoima sprovođena reforma. Reforma se odnosila na četiri oblasti: bezbednost dokumenata, ilegalne migracije, pitanje azila, granica, borba protiv kriminala i korupcije i pitanja osnovnih ljudskih prava i sloboda".

Kako je istakao ministar policije odluka Evropske komisije da predloži viznu liberalizaciju predstavlja veliko priznanje za Srbiju, kao i za Ministarstvo pravde i MUP:

"Siguran sam da je Srbija ispunila sve uslove i da će do kraja godine biti doneta pozitivna odluka Evropske komisije. Nadam se da će to potvrditi i predstavnik Evropske komisije Žak Baro koji dolazi na međunarodnu konferenciju o izazovima organizovanog kriminala na prostoru zapadnog Balkana koja se krajem meseca održava u Beogradu".

A direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je da se razmišlja i razgovara o podnošenju zahteva za članstvo Srbije u EU, ali i da je najvažnije sačekati izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU.

"Očekujem da će biti mnogo pozitivniji od prethodne godine imajući u vidu šta smo sve uradili. Svakako da će biti rečeno da ima još mnogo toga da se uradi, ali znajući koliko je zakona usvojeno i koliko se radi na njihovoj primeni, sigurna sam da će biti bolji nego prethodni", zaključila je Delević.

Direktorka kancelarije za evropske integracije je dodala da očekuje da će Srbija do kraja godine podneti zahtev za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG