Linkovi

Prenger: Obama zatočenik politike prethodne administracije


Tokom prve godine predsedničkog mandata Baraka Obame, učestala su pitanja o učinku njegove administracije na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu. O tom ”učinku” za "Glas Amerike" govori nekadašnji zamenik američkog sekretara za odbranu Robert Prenger.

"Kada razmatrate učinak jedne administracije koja je još u ranoj fazi, morate imati na umu dve činjenice: prvo, šta je nasledila i drugo, šta čini u pogledu promene politike ili novih inicijativa. Predsednik Obama je nasledio ogroman budžetski deficit - koji je rezultat rata u Iraku - i veliku finansijsku krizu. Administracija se još bori sa tim problemima, ali je na unutrašnjem planu prešla u ofanzivu u pogledu svog ključnog programa reforme zdravstvenog osiguranja i pravi pozitivne pomake na ekonomskom planu.

U pogledu inostrane politike, Obama je takođe nasledio probleme u Iraku, Avganistanu, Pakistanu, Iranu, itd. U vezi sa nekim od tih problema, on bi voleo da krene novim pravcem, ali deluje kao zatočenik politike prethodne administracije. U Vašingtonu je sada u centru pažnje Avganistan i glavne ideje za rešenje tog problema dolaze iz Sekretarijta za odbranu, pošto je ključno pitanje šta raditi u pogledu vojnih operacija u toj zemlji. Ono što je očigledno medju stručnjacima za Avganistan, jeste nezadovoljstvo predsednikom Karzaijem i njegovom vlašću, potreba za reformama i dovodjenje u pitanje plana za upućivanje dodatnih vojnika u Avganistan. Drugim rečima, pokreće se pitanje preispitivanja našeg prisustva u Avganistanu i stvarne opasnosti sa kojoj smo suočeni u toj zemlji. U pogledu Pakistana, ta zemlja ima probleme slične onima u Avganistanu - nezadovoljstvo vladajućom garniturom i nedovoljan uspeh u borbi protiv Al-Kaide i Talibana".

Glas Amerike: U kom se pravcu kreće američka politika u pogledu Irana i izraelsko-palestinskog problema?

Prenger: "Mislim da su u središtu ovog pitanja u suštini odnosi Irana i Izraela. Ta situacja je vrlo opasna zbog mogućeg rata između te dve zemlje. Izrael je veoma zabrinut zbog iranske nuklearne politike, što i javno ističe. Sjedinjene Države se otvoreno identifikuju kao saveznice Izraela, što automatski otežava poziciju Vašingtona u muslimanskom svetu. S druge strane, glavni dobitnik rata u Iraku je Iran, koji rapidno širi svoj uticaj u toj zemlji, izmedju ostalog zahvaljujući i tome što je sadašnji režim pretežno šiitski i što je Iran stekao status regionalne sile i tokom proteklih nekoliko godina razvio latentnu nuklearnu sposobnost. Mnogi veruju da Izrael već poseduje nuklearno oružje, što je stvorilo situaciju u kojoj se dve zemlje bore za dominantan regionalni uticaj. Dakle, ako Izrael i Iran u istom regionu budu imali nuklearno oružje, situacija bi mogla da postane neodrživa. Mišljenja sam da u ovom slučaju treba što pre početi pregovore, a Sjedinjene Države bi trebalo da preuzmu direktnu posredničku ulogu".

XS
SM
MD
LG