Linkovi

Avganistan: Ponovno brojanje glasova sa deset odsto biračkih mesta


Predsednik Avganistanske žalbene izborne komisije, Grant Kipen, izjavio je da glasovi sa deset odsto biračkih mesta u zemlji moraju ponovo da budu prebrojani zbog indikacija da je bilo prevare na nedavnim predsedničkim izborima.

Kanadjanin, Grant Kipen, danas je izjavio da će funkcioneri morati da preispitaju i prebroje glasove sa oko 2500 biračkih mesta. Kipen je za Glas Amerike izjavio da je njegova komisija primila 2300 žalbi, od kojih su 700 klasifikovane kao „visoko prioritetne“. On je ukazao da ne zna kada će pregledanje i ponovno prebrojavanje tih glasova biti završeno. Avganistanski izborni funkcioneri su počeli prebrojavanje ove nedelje.

Prošle nedelje, Izborna žalbena komisija koju podržavaju Ujedinjene nacije, već je naredila diskvalifikaciju hiljada glasova sa 83 biračka mesta zbog „jasnih i uverljivih dokaza o prevari.“ Predsednički kandidat Abdula Abdula izjavio je da bi, ukoliko objavljivanje rezultata bude bilo odloženo do naredne godine, trebalo uspostaviti prelaznu vladu.

XS
SM
MD
LG