Linkovi

Demokrate protiv povećanja vojnog prisustva u Avganistanu


Predsednik Obama je suočen sa sve većim otporom u sopstvenoj partiji prema planovima za upućivanje dodatnih trupa u rat u Avganistanu, uprkos tome što američki komandanti kažu da se situacija na terenu pogoršava.

Prema svim izveštajima, talibanska pobuna u novije vreme širom Avganistana postiže ozbiljne uspehe. Pre nekoliko dana, predsednik senatskog Odbora za oružane snage, Karl Levin, rekao je Senatu da u Avganistanu ne bi trebalo stacionirati nove američke snage, sve dok Sjedinjene Države ne ubrzaju obuku avganistanske armije. On je naglasio da bi trebalo povećati broj avganistanskih vojnika.

Podrška povećanju njihovih trupa će pokazati da smo posvećeni uspehu misije koja je sasvim jasno u interesu naše nacionalne bezbednosti - bez povećanja američkog vojnog prisustva koje je osnov za širenje talibanske propagande.“

Senator Levin je takođe rekao da bi američku opremu, koja više nije potrebna u Iraku, trebalo ustupiti avganistanskim snagama. Levin se upravo vratio iz avganistanske pokrajine Helmand. Odmah po povratku, saopštio je novinarima da avganistanski lideri žele sami da se bore protiv Talibana.

„Oni mrze Taliban, živeli su pod njegovom vlašću. Glavni razlog što smo mi tamo, jeste da im pomognemo da uspeju.“

Predsednik Obama je rekao da se u Avganistanu vodi rat iz nužde. Šezdeset osam hiljada američkih vojnika je već na terenu ili će biti tamo do kraja godine. Američki komandant u Avganistanu, general Stenli Mekristal, nedavno je predsedniku Obami podneo izveštaj u kojem opisuje sve lošiju situaciju u Avganistanu. Još nije jasno da li je u tom izveštaju zatražio povećanje obima trupa. Očekuje se da će administracija narednih nedelja da odluči o tome. Uoči godišnjice napada 11. septembra, predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, takođe je izrazila sumnje u pogledu upućivanja dodatnih Amerikanaca u rat.

„Ne bih rekla da upućivanje novih trupa u Avganistan ima veliku podršku, i u zemlji i u Kongresu.“

Krajem prošle nedelje, u novom izveštaju jednog londonskog instituta se ukazuje da je delovanje Talibana zahvatilo 80 odsto avganistanske teritorije – sa najmanje jednim napadom nedeljno.

XS
SM
MD
LG