Linkovi

Obama traži reformu finansijskog sektora


Godinu posle kraha američkog finansijskog sistema, predsednik Barak Obama traži od Kongresa da usvoji mere koje će da preduprede ponavljanje bankarske krize. Predsednik je svoju poruku o većoj finansijskoj regulaciji uputio direktno Vol stritu.

Predsednik Obama je danas otišao u Vol strit da obeleži godišnjicu raspada investicione banke „Liman braders“, najvećeg bankrotstva u istoriji Sjedinjenih Država.

„Pre godinu dana, videli smo, na našu žalost, kako tržište može da greši, kako nedostatak razumnih pravila može da dovede do preterivanja i zloupotrebe, koliko možemo da se približimo ivici.“

Kada je banka, koju su svi smatrali „prevelikom da propadne“, propala, nastupila je država. Kongres je na posletku izdvojio 700 milijardi dolara za stabilizaciju sistema, ali se kriza nastavlja. Petnaest miliona Amerikanaca je bez posla... vrednost kuća je pala za 15 odsto... a tržište akcija je izgubilo oko 1800 poena u odnosu na prošlu godinu.

Oni u Vol stritu ne mogu da nastave da preuzimaju rizik bez obzira na posledice i da očekuju da će idući put američki poreski obveznici biti tu da im spreče pad“, naglasio je Obama.

Predsednik traži jače i transparentnije finansijske propise i novu državnu agenciju koja će da ih sprovodi. Ali on to traži upravo u trenutku kada anketa TV mreže ABC i lista „Vašington post“ pokazuje pad njegove popularnosti – 54 odsto Amerikanaca odobrava način na koji Obama obavlja svoj posao, a 43 ne odobrava. Kongres okleva da u bližoj budućnosti usvoji nove bankarske regulacije.

Oni nisu suštinski ništa promenili, a dok to ne učine, opasnost od nove finansijske uzbune je i dalje vrlo visoka“, kaže ekonomista Mark Zandi.

Predsednik Obama ističe da bi hteo da vidi nove finansijske propise do kraja godine, ali lobisti iz tog sektora se već bore protiv ključnih predloga.


XS
SM
MD
LG