Linkovi

Trgovinski rat SAD i Kine?


Peking je zatražio razgovor sa Sjedinjenim Državama i uložio prigovor Svetskoj trgovinskoj organizaciji - povodom uvođenja novih američkih uvoznih dažbina na kinesku robu.

Kina tvrdi da Sjedinjene Države novom carinom krše pravila Svetske trgovinske organizacije. Posle američkog poteza, Kina je saopštila da istražuje da li američki automobilski delovi i proizvodi od piletine dolaze na kinesko tržište po subvencionisanim cenama. Kinesko ministarstvo trgovine je saopštilo da je to prvi korak ka uvođenju carine na američke proizvode, ako to bude potrebno.

Portparol ministarstva je izjavio da se Kina „energično protivi“ novoj američkoj carini na kineske automobilske gume, ali da istraga o cenama, nižim od vrednosti robe, nije reakcija na tu carinu. Bela kuća je u petak – na osnovu zahteva američkih sindikata - objavila da uvodi nove visoke carine na gume proizvedene u Kini.

Predsednik Obama je izjavio da američke nove uvozne carine na kineske automobilske gume nisu uvedene kao provokacija ili promocija "samoporažavajućeg protekcionizma", nego kao mera za održavanje slobodne trgovine.

XS
SM
MD
LG