Linkovi

Cvetković: Još nepoznat broj otkaza


Povodom 125 godina postojanja željeznice u Srbiji, presednik Vlade Mirko Cvetković, obišao je danas radove na željezničkom koridoru 10, na dionici Batajnica-Golubinci. Uz isticanje važnosti željeznice i obećanja o novim investicijama vrijednim 500 miliona eura, Cvetković je govorio i o predstojećim pregovorima sa MMF-om i reformi javne uprave.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da racionalizaciju javnog sektora ne bi trebalo svoditi na pitanje koliko će ljudi biti otpušteno, jer se radi o dugoročnom projektu koji treba da stvori efikasnu državu. Još se razmatra dinamika kojom će biti izvršena racionalizacija javnog sektora koji obuhvata administraciju na republičkom i lokalnom nivou, zdravstvo, prosvetu, penzioni sistem, vojsku i policiju i javna preduzeća na republičkom i lokalnom nivou, istakao je premijer prilikom obilaska radova na železničkom Koridoru 10.

"Ovde se radi o jednom velikom projektu koji praktično predstavlja projekat racionalizacije javnog sektora. Između ostalog, tu će se moguće naći i određena otpuštanja, biće i novih primanja. To je projekat koji prevazilazi značaj same ove vlade. To je projekat od najvećeg državnog značaja."

Cvetković je kazao da će vlada kada bude sagledala suštinu racionalizacije javnog sektora taj projekat razmatrati kako u okviru vladajuće koalicije, tako i sa svim zainteresovanim stranama pa će i opozicija imati šansu da se o tome izjasni. Ipak, o tome će pre svih, biti upoznat MMF:

"Mi ovde razgovaramo o jednom daleko širem projektu čija realizacija će zahtevati nekoliko godina i po trajanju će prevazići mandat ove vlade. Mi ćemo iz tog projekta izvući taj jedan segment koji se odnosi na 2010-tu godinu. Ali mislim da bi bilo pogrešno da se on posmatra samo kao taj jedan pojedinačni segment."

Premijer je izjavio da još nije poznato koliko će zaposlenih u državnoj administraciji biti otpušteno i u kom roku će se to sprovoditi. On je rekao da je trenutna procena da će biti otpušteno oko 14.000 radnika, ali je ostavio mogućnost da taj broj bude veći ili manji.XS
SM
MD
LG