Linkovi

Studenti medicine u SAD obučavaju se na simulatorima


Budući lekari u Sjedinjenim Državama uče tehnike hitne medicine na najsavremenijim simulatorima. Univerzitet Džordžtaun uložio je stotine hiljada dolara u kupovinu najnovijih simulatora koji se sastoje od mehaničkog telesnog sistema, hemijskih senzora i najsavremenijih kompjuterskih programa koji imitiraju glavne telesne funkcije. Postoji oko hiljadu takvih simulatora širom sveta. Upotreba i popularnost tih sistema povećana je nedavno i medju studentima škola za medicinsko osoblje u Sjedinjenim Državama.

Ime pacijenta je Gas. On ne diše dobro i ima pojačan rad srca. Megan Stivens završila je školu za medicinsko osoblje i radila je u porodičnoj klinici za opštu medicinu. Ona uči tehnike reagovanja u različitim situacijama u kojima je Gasu potrebna hitna pomoć.

„Znate da procene morate da uradite brzo, trudite se da ustanovite šta se dogadja sa pacijentom i da to rešite, dajući mu pojedine lekove i prateći rad srca kao što smo učinili danas, da bismo videli da li to funkcioniše i ako ne, da se potrudimo da pronadjemo ono što će mu pomoći“.

Tim komunicira sa pacijentom kojem glas daje Stiven Herst, direktor medicinske tehnologije na univerzitetu. Herst takodje kontroliše kompjuter i sistem za praćenje u kontrolnoj sobi.

„Simulatori koje posedujemo su visokotehnološki. Oni omogućavaju našim studentima da komuniciraju sa lutkom pacijentom i dobiju odgovore, bilo ako ispituju puls ili slušaju rad pluća ili disanje“.

Ovaj simulator je član tročlane porodice lutaka pacijenata na univerzitetu Džordžtaun – koju čine muškarac, žena i dete. Herst menja simptome dok studenti rade na pacijentima lutkama. On kaže da je simulator najsavremenije učilo u istoriji medicine.

„Svaki put kada udahne, kompjuter uzima uzorak i proverava koliko ima kiseonika, koliko ima anestetika i zatim izračunava pomoću matematičkih modela odgovarajući odgovor“.


Direktor programa Karen Kesten stvara odredjene scenarije pre nego što počne nastava. Gledajući iz druge sobe ona može da proceni sposobnost medicinske sestre da reaguje u nepredvidjenim situacijama.

„To mi daje mogućnost da ispitam sposobnost procene mojih studenata i njihovu sposobnost intervencije, njihovo prepoznavanje problema sa pacijentom i koliko brzo oni reaguju i intervenišu na ispravan ili pogrešan bačin“.

Studentkinja Aleksis Volter kaže da joj simulator omogućava da doživi situacije u kojima možda ranije nikada nije bila.

„Postajemo nervozni zato što nas nastavnici posmatraju. To je mesto za pravljenje grešaka, ali kada ste u školi vi osećate potrebu da ne pogrešite, a ovo je zaista najbolje mesto za to“.

Nakon što je pacijent stabilizovan, studenti dobijaju ocenu svoje sposobnosti što im omogućava da primene ove lekcije u klinikama i bolnicama u kojima rade.

XS
SM
MD
LG