Linkovi

Trka 'Bedvoter' izazov za trkače zbog svoje dužine i nesnosne vrućine


Svakog leta takmičari širom sveta dolaze u Kaliforniju kako bi po nesnosnim vrućinama učestvovali u iscrpljujućoj trci dugoj 200 kilometara. Skoro 90 trkača počinje takmičenje u Dolini smrti, koja se nalazi gotovo 90 metara ispod nivoa mora. Prva etapa traje od jednog do tri dana i tada takmičari trče uzbrdo, a cilj se nalazi na 2.400 metara visine na vrhu Vitni u Sijera Nevadi. Trku organizuje firma „AdventureCorps“ koja se inače bavi organizacijom takmičenja u ekstremnim sportovima. Dva ovogodišnja trkača imaju vrlo različite životne priče.

Čarli Engl će pokušati da se suoči sa velikim izazovom. On i desetine drugih sportista iz svih delova sveta došli su u Kaliforniju kako bi učestvovali u trci pod imenom „Badwater“. Oni su izabrani jer se očekuje da mogu da izdrže 200 kilometara dugu trku na temperaturama do 55 stepeni Celzijusa, a moraće da se izbore sa žuljevima i iscrpljenošću.

Čarli je 10 godina bio kokainski ovisnik čiji život je polako gasnuo, ali je ipak, našavši novu strast, uspeo da se izvuče iz pakla u kom je bio. Ovog puta njegova navika je mnogo zdravija – u pitanju je trčanje.

Ovo je već šesti put kako Čarli trči trku „Badwater“. Pošto je probleme sa drogom ostavio iza sebe, ovde je došao ne samo da učestvuje, već i da pobedi.

Rekao sam pre nekoliko meseci da ću ovde doći kako bih pobedio“.

U 46. godini Čarli veruje da morate prvo mnogo toga da proživite i propatite pre nego što probate da trčite ovu trku.

Nikademus Holon nije imao takvu životnu priču. Njemu je tek 19, ali i on ima specifičan razlog da učestvuje u Badwater-u.

Osećam se fenomenalno, a tako sve ovo i deluje“.

On je najmlađi takmičar ikada koji se prijavio za kalifornijsku trku. Kada se pojavio na startu malo je bilo onih koji su verovali da će trku i završiti, a gotovo niko nije verovao da bi on mogao da im bude ozbiljan takmac.

Znao sam od februara kada je trka počela da ću izdržati do kraja“.

Kako bi se pripremio za „Badwater“ Nik je celu stazu pretrčao dvaput. Iako ovaj iscrpljujući trening može da vas dovede do starta, niko ne može da vam garantuje da ćete trku i završiti.
Mnogo je stvari koje mogu da krenu naopako. Stomačni problemi i žuljevi su neki od najčešćih problema. Čarli je nekoliko puta povraćao tokom prve polovine trke, a za nekoliko sati izgubio je čak 5 kilograma. Čak Dejl je član njegovog tima.

"Iznenađen sam što nije povraćao dok je trčao. Prosto je stao, povratio, i nastavio dalje“.

Za razliku od njega, Nik je dobro počeo, ali je znatno usporio posle 140. kilometra. Zašto bi iko sebe podvrgao ovakvom mučenju? Čarli je zadovoljan bolom koji oseća jer ga prihvata kao metaforu sopstvenog života. On ga podseća na sav napredak koji je napravio otkad je ostavio drogu.

I, dok Čarlinije uspeo da pobedi, popravio je lični rekord što je veliki uspeh koji treba da posluži kao primer svima koji misle da se zavisnost od droge ne može savladati. Čarli je pokazao da sa 46 godina ne namerava da uspori.

Za Nika je ovo samo početak ispitivanja granica koje mu postavlja sopstveno telo. On je obećao da će se vratiti i sledeće godine, a društvo će mu praviti i drugi takmičari koji žele da izađu na kraj sa svojim manama ili provere koliko napora mogu da izdrže.

XS
SM
MD
LG