Linkovi

Južna Koreja nema ništa protiv direktnih razgovora Pjongjanga i Vašingtona


Južna Koreja je saopštila da se ne bi protivila kada bi Sjedinjene Države u direktnim razgovorima pokušale da uvere Severnu Koreju da se ponovo priključi razgovorima o nuklearnom razoružanju.

Južnokorejski ministar inostranih poslova rekao je danas da bi podržao bilateralne pregovore između Vašingtona i Pjongjanga, ukoliko bi oni bili održani u okviru šestostranih pregovora. Funkcioner Stejt Departmenta juče je izjavio da je Obamina administracija voljna da specijalni američki izaslanik za Severnu Koreju, Stiven Bosvort održi direktne razgovore sa severnokorejskim funkcionerima o tom pitanju.

Nova strategija dogovorena je pošto su Bosvort i još jedan visoki američki izaslanik, Sung Kim, ove nedelje obavili konsultacije u Aziji o severnokorejskom nuklarnom pitanju sa svojim kolegama iz Južne Koreje, Kine, Japana i Rusije – preostalih učesnica šestostranih razgovora. Sjedinjene Države su saopštile da nije bilo promene politike, jer bi bilateralne diskusije sa Pjongjangom bile vođene kao deo šestostranog procesa.

XS
SM
MD
LG