Linkovi

Karzai uverljivo vodi na spornim izborima u Avganistanu


Afganistanski izborni funkcioneri saopštili su da, prema danas objavljenim rezultatima gotovo završenog prebrojavanja glasova, predsednik Hamid Karzai uverljivo vodi na spornim izborima u toj zemlji.

Avganistanska nezavisna izborna komisija objavila je da posle prebrojanih 93 odsto glasova Karzai vodi sa 54 odsto, što je više nego dovoljno da izbegne drugi krug glasanja. Njegov vodeći protivkandidat, bivši ministar inostranih poslova, Abdula Abdula, osvojio je 28 odsto glasova. Međutim, dr Abdula i drugi kandidati dovode u pitanje rezultate izbora, koji neće biti konačni dok druga, Izborna žalbena komisija, koju podržavaju Ujedinjene nacije, ne bude istražila tvrdnje o široko rasprostranjenoj prevari.

Predstavnik Svetske organizacije Alim Sidik izjavio je za „Glas Amerike“ da je suviše rano suditi o ishodu glasanja, jer je bilo više od 2.000 žalbi na izbore održane 20. avgusta. Ukoliko žalbena komisija poništi dovoljno glasačkih listića, Karzaijeva podrška mogla bi da padne ispod 50 odsto.

XS
SM
MD
LG