Linkovi

Godišnjica napada 11. septembra obeležena širom sveta


Oko hiljadu američkih vojnika u Avganistanu obeležilo je godišnjicu napada 11. septembra memorijalnim maratonom dugim deset kilometara.

Vojnici u Vazduhoplovnoj bazi u Bagramu obukli su patike kako bi maratonom obeležili dan pre osam godina kad je gotovo 3000 ljudi poginulo u terorističkim napadima na Sjedinjene Države.

U medjuvremenu, svetski lideri su obeležili godišnjicu. Ruski, premijer Vladimir Putin je rekao da njegova zemlja žali za žrtvama napada 11. septembra. Novinska agencija Itar Tas navodi Putinovu izjavu da je ova godišnjica podsetnik svim zemljama da ostave po strani sporove i borbu protiv zajedničke pretnje od strane terorizma.

U Kirgistanu, predsednik Kurmanbek Bakijev je istakao dugoročna antiteroristička nastojanja njegove zemlje i dalju predanost borbi protiv pretnje i izazova vezanih za terorizam. Bakijev je to rekao na aerodromu Manas, nadomak glavnog grada Kirgistana, Biškeka, koju Sjedinjene Države koriste kao tranzitni centar u cilju podrške vojnim operacijama u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG