Linkovi

Obama večeras drži ključni govor o zdravstvenoj zaštiti


Američki predsednik Barak Obama večeras će pred članovima Kongresa i američkim narodom održati ključni govor o planiranoj reformi sistema zdrastvenog osiguranja. Predsednik Obama želi da obnovi zamah, koji je u poslednjih nekoliko meseci izgubljen zbog oštrog protivljenja članova Republikanske stranke, kao i jednog broja demokratskih zakonodavaca.

Predsednik Obama pokušaće da pridobije podršku javnosti za izmenu dosadašnjeg sistema zdrastvenog osiguranja. Po rečima sekretara za štampu Bele kuće, Roberta Gibsa, predsednik će se direktno obratiti američkom narodu i izložiti svoju viziju reforme zdravstva.

Verujem da će jasno predočiti značaj reforme zdrastva za Amerikance, i mislim da će otkloniti konfuziju o tome šta nije deo reforme zdravstvenog osiguranja. I najzad, mislim da će odgovoriti na mnoga velika pitanja o daljem putu ka reformi, i šta on lično podrazumeva pod reformom zdrastvenog osiguranja.“

Skoro svi republikanski članovi Kongresa, kao i jedan broj demokratskih zakonodavaca, kritikovali su reorganizaciju zdrastvenog osiguranja koju predlaže predsednik Obama. Juče je, posle letnje pauze u radu Kongresa, predsednik održao sastanak sa demokratskim liderima Predstavničkog doma i Senata. Vodeći zakonodavci su posle tog razgovora saopštili da u Kongresu i dalje postoji snažna podrška za reformu koju predlaže Predsednik Obama. Predsednica Predstavničkog doma Kongresa, Nensi Pelosi, rekla je da je u vezi sa tim pitanjem postignut napredak.

„Predstoji još dosta rada, pre nego što bude usvojen sveobuhvatan, pristupačan, jeftin i univerzalan sistem zdrastvenog osiguranja.“

Lider senatske većine, Heri Rid, rekao je da je uveren da je dogovor moguć.

„Verujemo da je postignut dogovor za oko 90 odsto stvari. Treba još da se radi na preostalih 10 odsto, a to se može postići.“

Očekuje se da će predsednik Obama zagovarati takozvanu javnu opciju, odnosno uvođenje opcije državnog zdravstvenog osiguranja koje bi konkurisalo privatnim osiguravajućim kompanijama. Taj predlog nema gotovo nikakvu podršku Republikanca u Kongresu. Republikanski kritičari tvrde da ta opcija znači da bi država potpuno preuzela sistem zdrastvenog osiguranja u zemlji. Na nekim javnim skupovima o reformi zdravstva dolazilo je do burnih, emotivnih protesta, dok je popularnost predsednika Obame zbog toga znatno opala.

U samoj Demokratskoj stranci takođe vlada podela između liberalnih demokrata koji se zalažu za javnu opciju i umerenih demokrata, koji se tome protive. Demokratski senator Maks Bakus predložio je kompromisno rešenje da se umesto državne opcije osnuju neprofitne kooperative za zdrastveno osiguranje, koje bi bile konkurenti privatnim osiguravajućim kompanijama.

U međuvremenu, predsednik Obama je zatražio od Kongresa da nastavi sa radom. U govoru koji je održao u ponedeljak, na Dan rada, na skupu pred članovima radničkih sindikata, Obama je istakao da je došlo vreme da zakonodavci okončaju debatu o reformi i usvoje zakon koji bi on kao predsednik mogao da potpiše.

„Vreme je da se preduzme prava stvar za američke radničke porodice i ostavi po strani stranačka pristrasnost, da se prekine sa neistinama i nacija udruži da bi reforma zdrastvenog osiguranja mogla da bude usvojena do kraja ove godine.“

Senator Rid je izrazio uverenje da će govor predsednika Obame pomoći da se zemlja vrati na pravi put u pogledu reforme zdrastvenog osiguranja.

„Ubeđen sam da će, kada bude završio govor, američki narod moći da se oslobodi nekih smešnih neistina koje su lansirane proteklih nekoliko nedelja, i da će se usredsrediti na ono što je pozitivno i što želimo da učinimo za zemlju.“

Posle predsednikovog govora u Kongresu, uslediće i odgovor Republikanaca koji je poveren kongresmenu Čarlsu Bustaniju, hirurgu iz južne države Luizijane.

XS
SM
MD
LG