Linkovi

Jeremić i Bilt o ubrzanju procesa evropskih integracija


Švedska, koja predsjedava Evropskom unijom, nada se da će u narednim mjesecima biti donijeta odluka o ukidanju viza za srpske državljane i građane drugih balkanskih zemalja, rekao je danas šef švedske diplomatije Karl Bilt, koji je u Stokholmu razgovarao sa srpskim ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem.

Glavna tema razgovora srpskog i švedskog šefa diplomatije bilo je ubrzanje procesa evropskih integracija Srbije i cijelog Balkana.

Najvažnije pitanje, u pogledu koga će Švedska, kao predsjedavajuća učiniti što više može, jeste vizna liberalizacija za Srbiju i ostale zemlje u regionu. Razgovarali smo o načinima da se ostvari napredak u tom pogledu, kako bi narednih mjeseci bili preduzeti konkretni koraci“, naglasio je Bilt.

Saglasni smo da bi tokom švedskog predsjedavanja trebalo da uradimo sve kako bismo osigurali da se odluka o viznoj liberalizaciji donese do kraja godine“, kazao je srpski ministar inostranih poslova.

Jeremić je dodao da je tokom susreta sa Biltom bilo riječi i o bilateralnim odnosima, regionu i konferenciji balkanskih zemalja i Evropske unije u decembru u Briselu, kada će, kako je istakao, biti razgovarano o praktičnim pitanjima, kao što su ekonomija i prevazilaženje svjetske ekonomske krize. Srpski ministar inostranih poslova je svog švedskog kolegu obavijestio i o namjeri Srbije da do kraja godine podnese kandidaturu za članstvo u Uniji.

Jeremić je tokom posete Švedskoj razgovarao i sa ministarkama za Evropsku uniju i medjunarodnu razvojnu saradnju Sesilijom Malmstrom i Gunilom Karlson i sa funkcionerima švedskog parlamenta Goranom Lenmarkerom i Anom Kinberg Batrom.

XS
SM
MD
LG