Linkovi

U Irskoj pada podrška Lisabonskom sporazumu


Manje od mjesec dana do referenduma u Irskoj, koji bi trebao odlučiti sudbinu Lisabonskog sporazuma i budućeg organizovanja Evropske unije, Irci postaju sve neodlučniji o tome kako glasati. Za zvanični Brisel bi trebao biti alarmantanh podatak da je podrška Lisabonu od maja do danas pala za oko osam posto. Za to se okrivljuje nepopularnost sadašnje vlade i njenog odnosa prema aktuelnoj krizi. Tek 11 posto Iraca podržava vladu, što ukupnom razrješenju priče oko Lisabonskog sporazuma daje sumorne perspektive.

Iako su šefovi evropskih država ili vlada, okupljajući se pred ljetnju pauzu, potvrdili garancije Irskoj i uvjereni da su pridobili Irce da ovaj put na referendumu o Lisabonskom sporazumu zaokruže DA, posljednja istraživanja pokazuju suprotno. Podrška sporazumu, koji bi otvorio vrata snažnije izraženoj Uniji i Briselu, kao i stvorio mogućnost da se asocijaciji država pridruže nove članice sa Zapadnog Balkana, neosporno kopni. Od proljeća do danas je pala za oko osam posto i sada bi tek 46 posto Iraca spremnih da se odazovu referendumu, glasalo za novi način funkcionisanja Evropske unije.

Konačno, svi se slažu da je opadanje raspoloženja za Lisabon, a porast onih koji nisu sigurni kako će glasati 2. oktobra rezultat dubokog nezadovoljstva irskom vladom. Ubjeđenja su mnogi da zvanični Dablin nije dovoljno snažno i odlučno odgovorio na krizu koja je svom žestinom pogodila tu ostrvsku zemlju. Zato i današnja posjeta novoizabranog predsjednika Evropskog parlamenta Jiržija Buzeka Irskoj i susreti sa najvišim irskim zvaničnicima, ali i predstavnicima mladih i brojne poljske zajednice u Irskoj.

"Nisam došao da nagovaram ljude da glasaju niti ZA niti PROTIV, želim samo da pitam i da objasnim neka kriva shvatanja koja su se pojavila ovdje u Irskoj. Dakle, tu sam da dam neke odgovore."

Ukoliko Lisabonski sporazum prođe na referendumu u Irskoj, te Njemačka, Češka i Poljska dovrše proces njegove ratifikacije, Unija će dobiti, pored ostalog, i predsjednika Evropskog vijeća, zajedničkog ministra vanjskih poslova te snažniji uticaj Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG