Linkovi

Kina prodaje 880 miliona dolara vredne obveznice


Kina preduzima mere da svoju valutu, juan pretvori u čvrstu valutu. Kineska vlada namerava da proda na hongkonškoj berzi obveznice iskazane u juanu u vrednosti 880 miliona dolara, što mnogi ekonomisti nazivaju prvim korakom ka uvođenju upotrebu juana na međunarodnom finansijskom tržištu.

Počevši od 28. septembra, investitori u Hongkongu moći će da kupuju kineske obveznice izražene u juanima. To je prvi put da kineska vlada svoja zaduživanja u inostranstvu otplaćuje u domaćoj valuti. Kinesko ministarstvo finansija je saopštilo da je cilj izdavanja obveznica podsticanje upotrebe juana u međunarodnim transakcijama, kao i ohrabrivanje kineskih kompanija da se zadužuju na honkonškom tržištu.

Kevin Lai, ekonomista u Institutu za istraživanje u Hongkongu, kaže da je to prvi korak ka postepenoj međunarodnoj konvertabilnosti juana, odnosno renminbija. Kineski juan trenutno se ne prodaje izvan Kine, dok je sama vrednost valute strogo određena državnim merama.

Sledeći korak je povećanje likvidnosti renminbija u regionu, i na kraju internacionalizacija valute. Renminbi mora u nekoj fazi da postane potpuno konvertibilan. Razvijanje centra za prodaju obveznica, ili povećano izdavanje obveznica u renminbijima je samo prvi koraka u tom pravcu.“

Potez je usledio posle nedavnih izjava kineskih zvaničnika da zbog oslabljenog dolara treba uvesti novu rezervnu monetu. Sa namerom da diversifikuje obveznice stranih zemalja koje poseduje, Peking je početkom meseca saopštio da će od Međunarodnog monetarnog fonda kupiti 50 milijardi dolara obveznica, čija je vrednost izražena na osnovu korpe stranih valuta.

Kina je najveći kreditor Sjedinjenih Država i poseduje stotine milijardi dolara američkih državnih obveznica. Peking je uznemiren padom vrednosti dolara zbog globalne finansijske krize, jer uporedo sa tim opada i vrednost američkog duga Kini. Međutim, vrednost juana odavno predstavlja kamen spoticanja između Pekinga i Vašingtona i drugih kineskih trgovinskih partnera. Oni tvrde da pomoću preterano niske vrednosti juana, Kina na veštački način održava jevtin izvoz svoje robe.

Otkako je 2005. vezan za dolar, vrednost juana je porasla, ali neznatno. Sjedinjene Države smatraju da bi vrednost kineske monete trebalo da određuje tržište. Peking je pre izvesnog vremena nagovestio da će Hongkong biti centar za puštanje juana u promet. Pet državnih kineskih banaka, kao što su "Bank of China" i "China Construction Bank", počele su da izdaju obveznice na honkonškoj berzi, još 2007. Najveća honkonška banka, HSBC, je prva strana banka koja je ove godine počela da izdaje obveznice u juanima.

XS
SM
MD
LG